2024. május 20. - Bernát, Felícia

Biztató teszt a lupusz elleni injekcióval

Egy Franciaországban kifejlesztett, injekcióban beadható gyógyszermolekula biztató eredményeket hozott, amikor a szisztémás lupus erythematosus nevű, világszerte milliókat sújtó fájdalmas gyulladásos autoimmun betegségben szenvedő betegeken tesztelték.
2008. november 27. csütörtök 20:20 - Hírextra
A strasbourgi molekuláris biológiai intézet (ibmc-CNRS) kutatója, Sylviane Muller által vezetett kutatócsoport 2001-ben fedezte fel a P140 peptidet: ez a fehérjerészecske képes volt egerekben a kór kezelésére.

Emberi alkalmazásra a Robert Zimmer által 2004-ben alapított ImmuPharma laboratórium fejlesztette tovább a molekulát a strasbourgi kutatók segítségével, a szerdán ismertetett tesztet Bulgáriában végezték 20 betegen.

A francia tudományos kutatást irányító CNRS közleménye szerint a szerrel végzett első, "felette biztató" tesztek megerősítik, hogy a P140 peptid névre keresztelt molekula "nagyon jó jelölt" a fiatalokat, főleg fiatal nőket megtámadó, rokkantságot okozó betegségnek a gyógyítására.

Három bőralatti injekció beadása után semmiféle nemkívánatos mellékhatás nem jelentkezett, kivéve az injekció helyén kialakult és gyorsan eltűnő enyhe bőrpírt. A kezelésben részesült betegeknél a tünetek intenzitása - a megtámadott ízületek száma, a fájdalom hevessége, a vese érintettsége - számottevően csökkent.

Szerológiai szempontból a rövid időtartamú kezelés nyomán jelentősen csökkent a betegségre jellemző antitestek száma a vérben.

A szerrel jelenleg Dél-Amerikában és Európában is végeznek klinikai vizsgálatot, amelyben placebóval - a szert nem tartalmazó mintával - vetik össze a hatását 200 betegnél.

A lupusz úgynevezett autoimmun betegség, amelyben a szervezet saját alkotóelemei ellen fordul, mintha azok testidegen elemek lennének. Az ízületek mellett a kór belső szerveket is megtámadhat, a tüdőt, a szívet, sőt az agyvelőt is. A rendelkezésre álló kezelések - kortizon alapú és az immunhatást semlegesítő gyógyszerekkel - alapvetően csak a tüneteket szüntetik meg.
Az új molekula előnye a kutatók szerint az lehet, hogy nem befolyásolja a szervezet immunrendszerét, fertőzések elleni védekező mechanizmusát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását