2024. április 29. - Péter

Rehabilitációs lakóotthon új épületszárnyakkal

Bemutatták a Pszichiátriai Betegek Rehabilitációs Lakóotthonának új épületszárnyait szerdán Budapesten, a XVIII. kerületben, ahol három épületben összesen harminchat beteg rehabilitációja zajlik otthonos, kulturált környezetben.
2008. november 26. szerda 16:12 - Hírextra
A fővárosi üzemeltetésű lakóotthon új épületszárnyait Demszky Gábor főpolgármester is megtekintette, aki elmondta: évek óta tervezték a rehabilitációs otthon megvalósítását, amelyre 300 millió forintot költöttek.

A város hosszú távú szociálpolitikai programjába illeszkedik az intézmény fenntartása. A cél ugyanis az, hogy a rászorulók a lakókörnyezetükben vagy ahhoz közeli intézményekben vehessék igénybe a szolgáltatásokat, így a betegek nem szakadnak el a családi környezettől.

A program lényege, hogy fokozott önállóságra készítik fel a lakókat, így segítik elő a társadalomba történő integrálódásukat - mondta Demszky Gábor, aki szerint a korszerű épületek a mai igényeknek megfelelő lakhatási és életkörülményeket biztosítanak a betegeknek.

Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes az MTI-nek elmondta, hogy nagy szükség volt az új épületrészekre; a fővárosnak a Ráday Gedeon utcai intézményen kívül három vidéki rehabilitációs otthon van a tulajdonában, összesen 1470 férőhellyel. Azonban több mint 470 beteg vár még arra, hogy bejusson ezekbe az intézetekbe.

Bajzáthné Komár Mária, a XVIII. kerületi intézmény igazgatója kiemelte, hogy a lakóotthonnak komplex feladatnak kell megfelelnie: egyaránt alkalmas nappali és éjjeli tartózkodásra, a közösségi életre és az intim visszavonulásra. A lakók a beköltözés előtt felkészítő programban vettek részt, amelynek során megszokták új lakóhelyüket, és kiválasztották, ki legyen a szobatársuk.

A három új épületszárnyban tágas, világos nappalit, konyhát, mellékhelyiségeket és kétágyas szobákat alakítottak ki. Az egyik háznak pincéje is van, ott raktárhelyiség és mosoda található. További bővítések is lehetségesek a beépíthető tetőterekben.

A betegeket rendszeresen foglalkoztatják: a lakók kézműves foglalkozásokon vehetnek részt és kertészkedhetnek is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását