2024. április 29. - Péter

Azok a mocskos politikusok

Elméletileg a politikusokat arra a funkcióra tervezték, hogy jobbá tegyék az ország életét. Hogy felelős államférfiként, lelkiismeretes törvényhozóként javítsák az őket megválasztó tömegek mindennapjait. Hogy az adómilliárdokat arra költsék, aminek hatásá
2008. november 26. szerda 16:09 - Pénzes Dávid
A való életben a politikusok között manapság nem találhatunk államférfiakat. Tisztelet a rendkívül kevés kivételnek, a politikusok – legyenek önkormányzati vagy parlamenti képviselők – csak saját önös céljaikat nézik. Számukra a „haza” szó üres szófordulat, a nemzeti lobogó puszta formalitás, az ország jövője könnyen bezsebelhető vagyon.

Gál György tevékenysége
A gyanú szerint a főváros VII. kerületi önkormányzata gazdasági bizottságának elnöke 2002-től kapcsolatban állt azzal a vállalkozóval, aki az önkormányzat tulajdonában álló több lakóházat forgalmi érték alatt akart megvásárolni, majd a vásárlást követően – off-shore társaságok közbeiktatásával – rövid időn belül, jelentős haszonnal a már egyébként is érdeklődő külföldi befektetőknek értékesíteni - olvasható az ügyészség közleményében.
A legfrissebb hír szerint az SZDSZ egyik prominense, az erzsébetvárosi frakcióvezető, Gál György került rendőrkézre. Gál volt a VII. kerület gazdasági bizottságának is az elnöke. Mint a főügyészség írja: a nyomozás eddigi adatai szerint a gazdasági bizottság gyanúsítottként kihallgatott elnöke és a vele együttműködő vállalkozó (Nagy György - a szerk.) a VII. kerületi önkormányzatnak 700 millió forint kárt okozott, és további, mintegy 1,6 milliárd forint kár okozását kísérelték meg.

Tiszta sor

Az ügy világos: az önkormányzat vagyonának átjátszása magánemberek kezébe. Olcsón eladták a házakat, majd egy vállalkozó ugyanazokat jóval drágábban továbbadta. A különbözetből pedig jócskán raktak félre. Az ügyészség szerint csak Gál 195 millió forintot. Mint a gazdasági bizottság vezetője, Gál ezt gond nélkül meg tudta játszani. Hogy az esetről tudott-e az MSZP-SZDSZ többségű hivatal, esetleg maga Hunvald György (MSZP) polgármester, nem tudjuk. A bicskanyitogató történet mindenesetre nem egyedi.

A Terézvárosban pontosan ugyanezek a történetek játszódnak le, az Andrássy úti paloták eladása körül éppen ilyen problémák merültek fel. Ott Verók István (MSZP) polgármester és helyettese, Bajor Zoltán (SZDSZ) keveredett vesztegetési gyanúba még márciusban. De itt van a jól ismert Zuschlag-ügy is: a szocialista politikus civil szervezeteken keresztül nyúlta le az állampolgárok pénzét.

Mindenki lop

De ne gondoljuk, hogy csak MSZP-s és SZDSZ-es politikusok lopnak pénzt a közösből. Tatabányán Bereznai Csaba, a közgyűlés fideszes frakcióvezetője ellen indult nyomozás. A politikus, mint a majki népfőiskola vezetője a civil szervezet hét és fél millió forintját fektette be egy életbiztosításba, amelyet a saját és felesége nevére kötött. A pénzt ráadásul az iskola pályázaton nyerte, amely elbírálásában Bereznai is részt vett.

A legnagyobb fideszes botrány Várhegyi Attila nevéhez kötődik. Az Orbán-kormány egykori államtitkára folytatólagosan elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt kapott felfüggesztett egyéves börtönbüntetést. Bebizonyosodott ugyanis, Várhegyi vagyonkezelői kötelezettségét megszegve 154 millió forintos kárt okozott Szolnok önkormányzatának. A politikus ekkor lemondott mandátumáról – és talán a szégyen, talán felsőbb pártutasítás miatt, de eltűnt a süllyesztőben.

Még nekik áll feljebb

Politikusaink megérik a pénzüket – megérik, hogy elsikkasszák azt. A gond csak az, hogy az ilyen ügyek alig borzolnak ma már kedélyt. Legyintünk és tovább kattintunk. A politikai elit nagyjából hasonlóan jár el. Sőt, az említett delikvensek, a vádak kapcsán ellen-vádaskodást kezdenek, személyük lejáratását célzó hajtóvadászatot emlegetnek, a legarcátlanabbak pedig feljelentést tesznek jó hírnév vagy valami hasonló megsértéséért.

A demokrácia egyik alapja a bizalom. Bizalom a hatalmat gyakorlókban, hogy jól végzik a munkájukat. Ha ez megrendül, akkor természetes, hogy sokan kiáltanak királyért, vagy sírják vissza a kádári diktatúrát. Ezeket a nevetségesen szánalmas hangokat akkor lehet elhallgattatni, ha a jelen vezetői a munkájukat valóban a köz szolgálatáért végzik. Ha lelepleződik a csalás, akkor ki kell álljanak, és nyíltan bocsánatot kell kérjenek tőlünk, akik bíztunk bennük, de ők átvertek és megloptak.

Mondják, egy társadalomnak olyan vezetői vannak, amilyet megérdemel. Csak reménykedjünk, hogy ezeknél jobbak vagyunk és jobbat érdemlünk.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását