2024. május 2. - Zsigmond

Megtiltott adatszolgáltatás

A debreceni Csokonai Színház épületében hétfőn megtartotta alakuló közgyűlését a Magyar Teátrumi Társaság (MTT). Vidnyánszky Attila, a szervezet frissen megválasztott elnöke a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) által kezdeményezett adatszolgáltatás megtagadásá
2008. november 26. szerda 06:50 - Hírextra
Mint Szabó László, az alakuló ülés levezető elnöke az MTI-vel kedden közölte, a szervezet eddig mint szakmai társaság tevékenykedett, hétfőn azonban elfogadták az alapító okiratot, és a napokban benyújtják a bíróságnak a nyilvántartásba vételhez szükséges dokumentumokat, így rövidesen jogilag is társasági formában működhetnek.

A szervezet elnöke Vidnyánszky Attila, a debreceni Csokonai Színház igazgatója lett, míg alelnöknek Nagy Viktort, a Győri Nemzeti Színház és Vasvári Csabát, a székesfehérvári Vörösmarty Színház vezetőjét választották meg.

A társaság alapító tagja a Békés Megyei Jókai Színház, a debreceni Csokonai Színház, a Győri Nemzeti Színház, a kecskeméti Katona József Színház, a soproni Petőfi Színház, a székesfehérvári Vörösmarty Színház, a szolnoki Szigligeti Színház, a veszprémi Petőfi Színház, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház, a Goldmark Károly Művelődési Központ és Szabadtéri Színház, a Cervinus Teatrum Szarvas, a Kvártélyház Szabadtéri Színház Kft., a Turay Ida Színház – Szemiramisz Kht., a Mozaik Művészegyesület, valamint a Mandala Dalszínház Egyesület.

A teátrumi társaság célkitűzései között szerepel a magyar színjátszás hagyományainak ápolása, a magyar nyelven játszó színházak partneri együttműködésének segítése, és az "érdemi, karakteres színházművészeti érdekképviselet". Az MTT elutasítja az Országgyűlés előtt fekvő előadóművészeti törvényt, annak visszavonását és "a szakmai vélemények beépítése utáni" újbóli beterjesztését szorgalmazza.

Szabó László tájékoztatása szerint az egyesület az érdekképviseleti munka mellett fesztivált is szervez: 2009 márciusában Sopronba terveznek többnapos színházi találkozót.

Mint arról Vidnyánszky Attila, az MTT elnöke kedden az MTI-nek beszámolt, a szervezet alapításában érintett színházak megtagadják a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) által kezdeményezett adatszolgáltatást. Mint hangsúlyozta, az MTT alapító közgyűlésének résztvevői
megdöbbenésüknek adnak hangot annak kapcsán, hogy kérdezőbiztosok járják a színházakat, tájékoztatást várva a magyar kultúra általános állapotáról.

Emlékeztetett rá, hogy az NKA Kiemelt Kulturális Programok Szakmai Kollégium pályázatán a SZONDA IPSOS Média-, Vélemény és Piackutató Kft. 38 millió forint, a TÁRKI - Társadalomkutatási Intézet Zrt. 35 millió forint támogatást kapott a felmérések megvalósítására. "A megítélt összegeket - túl a színházakat várhatóan érintő költségvetési elvonásokon - annak tükrében tartják felháborítónak az alapító tagok, hogy ismeretük szerint például éppen ekkora összeg, 70 millió forint hiányzik a Művészetek Völgye 2009. évi megrendezésének forrásfedezetéhez" - mondta Vidnyánszky Attila.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását