2024. május 5. - Györgyi

Amnesztiát kaphatnak az önkéntesek

A svájci kormány szerdán bejelentette: támogatja azt a törvényt, amelynek értelmében amnesztiát kapnak az 1936-39. évi spanyol polgárháborúban a köztársaságiak oldalán a semlegességi törvény ellenére önkéntesként harcoló svájci állampolgárok.
2008. november 26. szerda 16:37 - Hírextra
A kormány becslése szerint annak idején mintegy 600 svájci állampolgárt ítéltek el azért, mert megszegték a törvényt, amely tiltotta a semleges ország állampolgárai számára, hogy részt vegyenek egy külföldi háborúban. A büntetés mértéke 15 naptól 4 évig terjedő elzárásig terjedt.

A kormány szerdai döntését még a parlament mindkét házának meg kell szavaznia.
Az amnesztiatörvényért folytatott kampány résztvevői szerint ma már csak öten élnek azok közül, akik csatlakoztak a Franco tábornok jobboldali erői elleni küzdelemhez.

Ralph Hug, az IG Spanienfreiwillige nevű svájci szervezet szóvivője elmondta: az amnesztia elsősorban az egykori önkéntesek hozzátartozói számára jelent majd vigasztalást.

1936-ban Francisco Franco tábornok állt a baloldali köztársasági kormány ellen kirobbantott jobboldali katonai lázadás élére, a csaknem hároméves véres polgárháborúban a köztársasági erőket a Szovjetunió támogatta, a végül felülkerekedő Francót a náci Németország és a fasiszta Olaszország. A világ számos országából jelentkeztek antifasiszta önkéntesek a köztársaságiak oldalán harcoló nemzetközi brigádba.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását