2024. április 27. - Zita

Nem tudni hányan adóznak majd

Nincsenek országos adatok arról, hogy az országgyűlési képviselőkön kívül pontosan hány önkormányzati képviselő kap költségtérítést és költségátalányt, miután az Országgyűlés kedden egyhangúlag megszavazta ennek megadóztatását.
2008. november 25. kedd 18:58 - Hírextra
Gyenesei István önkormányzati miniszter az MTI-nek 26 ezerre tette az önkormányzati képviselők számát. Szerinte költségtérítési általányt a fővárosban, a kerületekben, a megyékben, a megye jogú városban fizetnek és legfeljebb néhány kisvárosban fizet a helyhatóság. Hozzátette: korábban már elindult egy országos felmérés a polgármesterek jogállását illetően, és ez még tart.

Az Országgyűlésben kedden a jelen lévő 376 képviselő egyhangúlag megszavazta költségtérítésük február 1-től történő megadóztatását. A 2009-es adócsomaghoz benyújtott Szabó Lajos (MSZP) által jegyzett módosító javaslatról a Fidesz név szerinti szavazást kért. A végül egyhangúlag elfogadott javaslat alapján az országgyűlési képviselők, a polgármesterek és az önkormányzati képviselők februártól 15 százalékos adót fizetnek költségtérítésük és költségátalányuk után. Az adót a kifizetőnek kell levonnia.

A javaslat alapján a 15 százalékos adót jövő februártól az országgyűlési képviselők költségátalányából vonnák majd, a szállásdíjukból viszont nem. Becslések szerint ez az összeg az országgyűlési képviselők esetében összesen mintegy évi 170 millió forint.

Az országgyűlési képviselők tiszteletdíja alapdíjból és pótdíjból áll, kapnak költségtérítési általányt, amelyet differenciáltan határoznak meg, és szállásköltség-térítést, ha a lakhely szerint jár nekik.

A költségtérítési átalány összegét a választókerületi központ Budapesttől való távolsága alapján határozzák meg. Budapest területén 154.560 forint, 50 kilométeren belül 187.680, 50 és 100 között 220.800, 100 és 150 között 253.920, 150 és 200 között 287.040, 200 és 250 között 320.160, 250 kilométeren túl pedig 353.280 forint jár a képviselőknek. A 110.400 forintos szállásköltséget minden olyan képviselő megkapja, aki nem Budapesten lakik, vagy nem abban a választókerületben, amelyben mandátumot szerzett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását