2024. április 25. - Márk

Ellenzékként is lehet eredményeket elérni

Az örökösödési illeték, azaz a legigazságtalanabb adónem jelentős részének eltörlése azt bizonyítja, hogy érdemes kitartónak lenni, és ellenzékből is lehet eredményeket elérni - mondta Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője a parlamenti szavazások után új
2008. november 25. kedd 15:16 - Hírextra
Arra a kérdésre, elégedett-e az MDF a végül megszavazott javaslattal, az ellenzéki politikus azt válaszolta, hogy igen, mert a "haláladó" módosításáról tartott ötpárti egyeztetéseken az MDF a 20 millió forintos értékhatárt jelölte meg. Hozzátette: ha a költségvetés olyan helyzetbe kerül, hogy minden ilyen típusú bevételről lemondhat, akkor arra törekednek majd, hogy teljes mértékben megszűnjön ez az illetéknem.

Újságírói felvetésre, hogy az örökösödési illeték kormánypárti támogatása volt-e az ára, hogy az MDF megszavazza az adótörvényeket, a frakcióvezető úgy reagált: "ez azt minősíti, aki ilyeneket mond".

Az MDF azért adta be egy csomagban az áfa- és az szja-sávhatár emelésről szóló javaslatait, mert az elsődleges cél a költségvetési egyensúly megtartása volt - válaszolta egy másik kérdésre Herényi Károly. Mint mondta, akkor lehetett volna a sávhatáreltolással adót csökkenteni, ha ennek a lépésnek a másik oldala is biztosított lett volna, ezt szolgálta volna az áfa 2 százalékos emelése. "Az Országgyűlés nagy többsége ezt nem támogatta, ezért visszavontam az szja sávhatár-emelésről szóló javaslatomat" - szögezte le Herényi Károly.

Lengyel Zoltánnak szabad mandátuma van - mondta Herényi Károly arról, miként értékeli a volt független képviselőnek az MDF-frakciótól eltérő szavazásait.

Az MDF azért nem támogatta a 13. havi nyugdíj visszafogását, mert a kormány előterjesztése szerint ez a lépés nem egy évre szól, ahogy azt Dávid Ibolya pártelnök a nemzeti csúcson felvetett válságkezelő csomagjában javasolta - szögezte le a frakcióvezető.

Herényi Károly elmondta azt is, hogy az örökösödési illeték csökkentéséből adódó több mint 10 milliárd forintos bevételkiesés költségvetési forrása biztosított.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását