2024. április 24. - György

A Wikipédia gyakran titkolózik

A Wikipédiából gyakran hiányoznak a gyógyszerek káros mellék- és kölcsönhatásairól szóló információk - derült ki egy nemrégiben végzett kutatásból.
2008. november 25. kedd 15:11 - Hírextra
A floridai Nova Southeastern University munkatársa, Kevin A. Clauson és csapata vizsgálta meg, hogy mennyire pontosak és teljes körűek azok az információk, amelyek a gyógyszerekről találhatók a felhasználók által szerkesztett, szabadon hozzáférhető internetes enciklopédiában.

Az értékelést azért tartották fontosnak, mert a világhálón egészségügyi témákban böngésző emberek egyharmada gyógyszerekről akar tájékozódni, vény nélkül és receptre kaphatókról egyaránt, és a Google keresőprogrammal elsőként a Wikipédia bukkan fel.

Nyolcvan gyógyszerről készült Wikipédia-bejegyzést vizsgáltak. Ténybeli tévedést keveset találtak, de feltűnt a kutatóknak, hogy az ismertetésekből gyakran hiányoznak fontos információk. Nem szerepel például, hogy az Arthrotec gyulladásgátló állapotos nőknél vetélést okozhat, de az sem, hogy az orbáncfű akadályozhatja, hogy a HIV-fertőzés kezelésére szolgáló Prezista kifejtse hatását.
"Ha az emberek egyedüli vagy hiteles forrásként kezelik a Wikipédiát, és nem konzultálnak orvosukkal vagy gyógyszerészükkel, akkor előfordulhatnak ilyen jellegű negatív hatások" - mondta Clauson, és felhívta a figyelmet arra, hogy ezek a hiányosságok éppen olyan veszélyesek lehetnek, mint a pontatlanságok.

Állítása szerint rajtakapták már gyógyszergyártócégek képviselőit azon, hogy kitöröltek olyan információkat a Wikipédiából, amelyek termékeiket nem biztonságosnak láttatták. A kutatók azt is észrevették, hogy 90 nap elteltével viszont a Wikipédia-bejegyzésekben "szembeszökő javulás" mutatkozott.

A Wikipédia jó ugródeszka lehet a további internetes keresésekhez - vélekedett Clauson -, de egyetlen témában sem szabad megfellebbezhetetlen forrásnak tekinteni. Megbízható egészségügyi információkért inkább a medlineplus.gov vagy a medscape.com honlapokra látogassanak el - ajánlotta a kutató.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását