2024. április 25. - Márk

A delfinek igazi ereje

96 kilopondos tolóerő rejlik a delfinek farok úszójában, melyet még az amerikai Michael Phelps olimpiai bajnok úszó is megirigyelhet.A kutatók elsőként 1936-ban fedezték fel a delfinek rendkívüli gyorsaságának titkát, mikor is James Gray zoológus azt a ví
2008. november 25. kedd 10:08 - Hírextra
Gray akkor arra jutott, hogy az állatoknak nincs megfelelő izomzatuk az ilyen sebes úszáshoz, ám ez nem így van. (Ez később Gray-paradoxonaként vált ismertté.) A zoológus elképzelése szerint a delfinek gyorsasága összefügg bőrükkel. Az évtizedek alatt azonban a tudósok számos gyenge pontot találtak Gray munkájában, és a legtöbb biológus elvetette elméletét.

Az Egyesült Államok szakemberei most kifinomult technológiát alkalmazva, víz alatti videofelvételek segítségével vizsgálják a delfinek farok úszójának erejét. 96 kilopondos erőt mértek az állatoknál, majdnem háromszor akkora értéket, mint amelyre az Olimpiai bajnok úszó Michael Phelps képes, és amely elegendő annak a sebességnek a megúszásához, melyet Gray állapított meg hét évvel ezelőtt.

"Nincs paradoxon. A delfineknek mindig is megvolt az izomzatuk ehhez" - mondta Frank Fish, a pennsylvaniai West Chester University biológiaprofesszora. "Gray tévedett" - tette hozzá. Fish együtt dolgozott a Rensselaer Polytechnic Institute műszaki professzorával, Tim Weijel, aki digitális videót és milliónyi apró buborékot felhasználva tanulmányozza az úszók által felkavart víz komplex mozgását. Számítógépek követik nyomon a buborékok mozgását, láthatóvá téve ezáltal a víz áramlását.

Az idáig csak az olimpiai úszok technikájának tökéletesítésére használt módszert most a delfinek vizsgálatakor is igénybe vették. A kutatók a delfinek buborékfelhőkön való átúszásáról készítettek felvételeket a kaliforniai Santa Cruz Egyetem egyik medencéjében. Mivel azonban a medence túl kicsinek bizonyult ahhoz, hogy a delfinek maximális sebességét is vizsgálhassák, ezért az állatok "vízishow-ját" is megörökítették, ahol azok farok úszójukon "álltak" a vízen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását