2024. május 4. - Mónika, Flórián

A nők és tudomány

Hatodik alkalommal adták át a Magyar UNESCO Bizottság és a L,Oréal Magyarország közös ösztöndíjait. A 2003-ban beindított programban olyan 30, 35 illetve 45 év alatti kutatónők nyújthatták be pályázatukat, akik a magyar felsőoktatási kulturális intézménye
2008. november 10. hétfő 19:14 - Hírextra
Az idei ösztöndíjak átadási ünnepségére - amelyen a tudományos élet számos vezetőjén kívül megjelent Dobrev Klára, a miniszterelnök felesége is - hétfőn került sor a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár nagy báltermében.

"Ha egy fiatal kutatónő úgy dönt, hogy tudományos pályára lép, szembesülni fog azzal, hogy igen markáns különbség figyelhető meg a nők és a férfiak karrierjében. A nők általában csak néhány szakterületen jelennek meg magasabb arányban, és a felsőbb pozíciókig is jóval kevesebben jutnak el. Ezt a tényt bizonyítja az is, hogy 1990 óta a Kossuth- és Széchenyi-díjasok csupán 11 százaléka nő, és az MTA 270 rendes tagjából is csak 8 fő, ami mindössze 3 százalék." - mondta az MTI munkatársának Dobrev Klára.

Dobrev Klára az ösztöndíjak átadásán mondott beszédében részletezte, hogy a különféle díjazásban részesültek között mekkora a nők aránya. Kossuth-díjat 1990 és 2008 között 54 nő kapott, ez 12 százalék. Hasonló az arány általában az állami kitüntetettek között is: 1990 és 2008 között állami kitüntetésben összesen 86 nő részesült, ez 11 százalékos arány. Széchenyi-díjat 1990 és 2008 között összesen 11 nő érdemelt ki, ez a díjak 6 százaléka.

Hasonló a helyzet a Kossuth- és Széchenyi-díj bizottsági tagjait illetően is: közöttük alig 8 százalék a nő és az albizottsági elnökök között is mindössze két nő van. A bizottságok felében a nők egyáltalán nem képviseltetik magukat.

A nagyvárosok polgármestereinek 5, az országgyűlési képviselők 11, a tudományos kutatók 33 százaléka nő. A gyermektelen nők 8 százalékkal keresnek kevesebbet a férfiaknál, de ha már 3 vagy több gyerekük van, akkor a fizetésük 30 százalékkal kevesebb mint a férfiaké - tette hozzá a miniszterelnök felesége.

A L,Oréal a Magyar UNESCO Bizottság támogatásával hat éve hirdette meg azt a kutatói ösztöndíjprogramját, amelynek védnöke az MTA. A kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet a tudományos életben gyakran háttérbe szoruló tehetséges nők kutatási eredményeire.
Az Ádám Veronika akadémikus-professzor vezette szakmai zsűri választotta ki azt a három kutatónőt, akik az összesen 11 ezer eurós ösztöndíjat hétfőn átvehették Ránky Katalintól, a L,Oréal Magyarország igazgatónőjétől.

A különböző korcsoportok díjazottjai: Bartók-Pártay Lívia okleveles vegyész, az ELTE TTK Kémiai Intézet, Határfelületek és Nanorendszerek Laboratóriumának munkatársa, aki a közelmúltban új módszert fejlesztett ki folyadékok határfelületi szerkezetének és tulajdonságainak részletesebb vizsgálatára.

Laczka Csilla biológus, PhD, Országos Vérellátó Szolgálat, Budapest, a Magyar Biokémiai Egyesület és az Amerikai Rákkutató Egyesület tagja, két kisgyermek édesanyja. Laczka Csilla a kemoterápia során kialakuló gyógyszerrezisztenciáért felelős úgynevezett multidrog transzporterfehérjék működésének mechanizmusát tanulmányozza.

Széll Márta molekuláris biológus és biotechnológus, az MTA és a Szegedi Tudományegyetem Dermatológiai Kutatócsoportjának főmunkatársa, három gyermek édesanyja. Munkatársaival számos olyan gént azonosítottak, amelyek eltérően fejeződnek ki egészséges, illetve multifaktorális bőrbetegségekben szenvedő emberek bőrében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását