2024. május 3. - Tímea, Irma

Történelem első kézből

Egy Polgár a nagyvilágban címmel jelent meg azoknak a visszaemlékezéseknek a füzére, amelyeket Polgár Dénes, az aktív magyar külpolitikai újságírók doyenje 96 éves korában vetett papírra.
2008. november 24. hétfő 22:16 - Hírextra
Polgár Dénes a koalíciós években a győri szociáldemokrata helyi újság alapítójaként kezdte pályafutását, majd az írott sajtóban, többek között az Esti Hírlap helyettes főszerkesztőjeként eltöltött évek után 1958-tól az MTI tudósítója lett. Kairóban, majd Washingtonban, Bonnban és Brüsszelben dolgozott, közben pedig a múlt század hetvenes éveiben valóságos forradalmat csinált a magyar televíziózásban A HÉT című műsorral, amely ablakot nyitott a külvilágra az elzártság évtizedei után.

Polgár Dénes a hétfő esti bemutatón hangoztatta: a kor újságírói a tabuk és a tilalmak ellenére az átkosban megmutatták, hogyan lehet informálni a világról, bemutatni a "vasfüggöny" túlsó oldalát.
Elmondta, hogy részben barátai bíztatásának engedett, amikor megírta könyvét, de ő maga is ráébredt: vannak olyan történetek, amelyeket senki sem tud majd helyette elbeszélni. Kötetében személyes élményeit eleveníti fel Nasszer Egyiptomáról, az izgalmas amerikai évekről (erre az időre esett az 1962-es kubai rakétaválság, amely világháború kitörésével fenyegetett, és Kennedy elnök meggyilkolása is), a bonni sajtóparadicsomról, a brüsszeli európai és NATO-központról, a hosszú pályáján megismert, megszólaltatott számtalan érdekes emberről. Közben megtudjuk, hogy voltak a világpolitikának olyan fordulatai, amelyekben - páratlan személyes kapcsolatai révén - neki is jutott egy kis epizódszerep. Talán abban is, hogy 46 évvel ezelőtt a kubai rakétaválságból nem lett világháború.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását