2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Szakértők meghallgatása

Szakértőket hallgatott meg a Borsod megyei bíróság az olaszliszkai emberölés ügyében indult büntetőper hétfői tárgyalásán, Miskolcon.A különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettével - részben társtettesként, részben felbujtóként - nyolc embert v
2008. november 24. hétfő 18:38 - Hírextra
Szögi Lajos tiszavasvári tanárt a gyermekei szeme láttára verték agyon a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen 2006. október 15-én. A bűncselekmény előzménye az volt, hogy a férfi autójával elsodort egy út mellett haladó kislányt, aki a vízelvezető árokba esett, de sérülést nem szenvedett.

A hétfői tárgyalás első részében az orvos szakértő elmondta: a tiszavasvári tanár fejét 40-45, míg a nyak tájékát 8-10 tompa erőhatás érte, de a férfi törzsén és végtagjain is találtak különböző sérüléseket. Hozzátette: a bántalmazás során a férfi súlyos agysérülést, agykárosodást szenvedett. Véleménye szerint nem valószínű, hogy az időben érkező orvosi segítség megmenthette volna a férfi életét.

Bírói, ügyészi és védői kérdésre válaszolva a szakember közölte: a testen érzékelhető V, illetve W alakú sérülésék "eszközös, tárgyas" behatás miatt keletkeztek, lehetnek akár cipő nyomai is. Kitért arra, hogy a bántalmazás időtartama teljes bizonyossággal nem állapítható meg, de néhány 5-10 perc biztosan lehetett, az nem "életszerű, hogy 5 perc alatt történt mindez és állt be a halál".
Egy másik szakértő, a halottszemlét végző főorvos elmondta: a halál beálltát a szemle kezdeténél hat órával korábbra tette; a halál nem egy pillanat alatt következhetett be.

A bíróság meghallgatott egy közlekedési szakértőt is, aki kifejtette: a gépkocsival elsodort kislány nem sérült meg, ezt bizonyítja, hogy az autón nem keletkezett a baleset miatt semmilyen deformálódás. A kocsi karosszériáján lévő törések ütések nyomai, s az autó jobb oldalán volt egy "portörlési nyom", ami összekapcsolható a balesettel. Az elsodort gyermek, illetve a vele helyszínen tartózkodó, szintén a kocsi közelében átszaladó kislány vallomásai pedig nem pontosak, ellentétesek, változóak voltak - mondta.

Az autón látható törések álló helyzetben keletkeztek, a kár értéke csaknem 400 ezer forint - tette hozzá.A tárgyaláson lejátszottak hangfelvételeket (6 hangfájlt) is, ezek azt a beszélgetést rögzítik, ami az elsőrendű és a harmadrendű vádlott között zajlott, miközben poligráfos vizsgálatra vitték őket. A sokszor rossz minőségű felvételen az jól hallható, hogy a vádlottak arról beszélnek: az utolsó szó jogán hogyan kell majd a bíróság előtt nyilatkozatot tenni.

"Hosszan beszélj, és nagyon bánj meg mindent" - hangzik a szövegben. A vádlottak az ügy többi vádlottjáról is beszélnek. Megnevezik a negyedrendű vádlottat, akiről azt mondják, hogy "ő is ütött", de úgyis ki kell engedni, mert fiatalkorú. A hetedrendű vádlottat is megemlítik, az elhangzottak szerint ő is azt mondta: "ütött".

A tárgyalás végén a Czibrik Attila vezette bírói testület közölte, hogy a negyedrendű vádlott fiatalkorú, ezért november 28-án megszűnik az előzetes letartóztatása; az elsőfokú bíróság határozatának kihirdetéséig elrendelik házi őrizetét.

Védői indítványra tanácsülésen döntenek majd az ötödrendű vádlott (az elsodort kislány anyja) szabadlábra helyezéséről, és később határoznak a bizonyítási indítványokról is, köztük az elsőrendű vádlott helyszíni meghallgatásának kérelméről.Az olaszliszkai emberölés ügyében indult büntetőper január 19-én folytatódik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását