2024. május 14. - Bonifác

Hatékonyabb érdekérvényesítés

A gyermekeiket egyedül nevelő szülők hatékonyabban érvényesítsék érdekeiket - erre szólította fel ezt a jelentős társadalmi csoportot Korózs Lajos szociális és munkaügyi államtitkár a témakörrel foglalkozó konferencián hétfőn Budapesten.
2008. november 24. hétfő 13:37 - Hírextra
A 2005-ben alakult Egyedülálló Szülők Klubja alapítvány által szervezett "... tényleg nem akadály? - Egyedül nevelő szülők esélye" című tanácskozáson az államtitkár szoros együttműködést ajánlott fel a kormány nevében az alapítvány által képviselt mintegy ötszázezer olyan családnak, amelyben valamelyik szülő egyedül neveli gyermekét.

Mint mondta: "lobbizzunk együtt", hiszen az ország egyik legnagyobb társadalmi rétegéről van szó. Kifejtette, hogy az érdekérvényesítés legfőbb terepének a helyi, települési önkormányzatnak kell lennie, mivel ott dőlnek el azok a kérdések, amelyek alapvetően meghatározzák ezeknek a családoknak az életét.

Arra ösztönözte ez egyszülős családok érdekképviseleti szervezeteit, kérjék számon a települések vezetőitől, hogy a fejlesztések során mit tettek az érdekükben, bővítették-e az óvodákat, bölcsődéket, megfelelő támogatást biztosítottak-e az egyszülős családoknak, hiszen 44 százalékuk szegénységben él.

Az államtitkár véleménye szerint az elmúlt években a települési önkormányzatok közel sem használták ki azokat a lehetőségeket, amelyek rendelkezésre álltak, nem adtak be pályázatokat sokszor abban az esetben sem, amikor ez kézenfekvő és egyszerű lett volna. Fontosnak nevezte a gyermekekről való széles körű napközbeni gondoskodást, mivel ez az egyik záloga annak, hogy a foglalkoztatás is növekedhessen.

Nagy Anna, az alapítvány vezetője elmondta, hogy az egyedülálló szülők esélye az elhelyezkedésre a társadalmi átlagnál jóval rosszabb, a munkaadókban nincs meg a kellő rugalmasság ezen a téren.

Adataik szerint a mintegy ötszázezer egyszülős családban 664 ezer gyermek nevelkedik.
Nagy Anna hangsúlyozta, hogy az egyszülős családok speciális gondoskodást szeretnének, amelyekkel foglalkozni kell, mivel ebben a körben jóval magasabb az elszegényesedés kockázata, mint a kétszülős családokban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását