2024. április 25. - Márk

2009 közepére beáll a forint

A magyar fizetőeszköz árfolyama a következő év közepére visszatérhet a 250-255 forintos szintre az euróval szemben - jelentette ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Vértes András szerint 2009 végére 6 százalékra csökkenhe
2008. november 24. hétfő 08:00 - Hírextra
A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy a devizahitelezésben egyelőre nincs elegendő likviditás; svájci frankban egyáltalán nincs, az nagyon megdrágult. Az Európai Központi Bank euró-hitelkeretét ugyan ilyen célra használhatják a magyar bankok, de a pénzintézetek egyelőre likviditási tartalékként kezelik ezt a forrást, igazán még nem vitték be a hitelezésbe. Ha a pánik elül, lefelé mennek a forint- és az euróhitelek kamatai is - tette hozzá.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke arra számít, hogy a forint árfolyama továbbra is széles sávban ingadozik majd, de trendszerűen nem vár számottevő gyengülést, sőt, szerinte a magyar fizetőeszköz legkésőbb a jövő év közepére visszatér a 250-255 forintos szintre az euróval szemben.

A jegybanki alapkamatról Vértes András azt mondta: ha a pánik elül - amire ő a jövő év elején számít -, akkor rendkívül gyors kamatcsökkentésre lesz mód, a GKI prognózisának optimista változata szerint 2009 végén 6-7 százalék körül lesz az alapkamat.

Az inflációval kapcsolatban most csekély problémái vannak a Magyar Nemzeti Banknak, jövőre 3-4 százalék körüli lesz a pénzromlás éves üteme - jegyezte meg a szakember, utalva arra, hogy inflációs szempontból nem lesz akadálya az ütemes kamatvágásoknak.
Forrás: InfoRadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását