2024. április 27. - Zita

Multikulti kiállítás Brüsszelben

Belga, holland és magyar képzőművészek alkotásaiból nyílik kiállítás Meetings on the Margin - szabad fordításban "Találkozások margón innen és túl" - címmel november 27-én, csütörtökön a brüsszeli magyar kulturális központban.
2008. november 23. vasárnap 13:42 - Hírextra
A kulturális intézet tájékoztatása szerint a tárlat, amely "in- és outsider művészek" bemutatkozásának ad teret, egy hétnapos kreatív workshop záróeseménye. A műhelymunka során belga, holland és magyar művészek együtt alkothattak az Arts in Difference elnevezésű projekt keretében, amely az Art en Marge - Outsider Művészetek Kutatási és Terjesztési Centrum, a Vzw Wit.h - Szociális Művészeti Alkotó Centrum, a Stichting Zuidkunst - Értelmileg Sérült Művészek Független Platform, a Hungarian Culture Brussels, a Pécsi Janus Pannonius Múzeum, valamint a Pécs2010 Menedzsment Központ együttműködésének eredménye.

Az "outsider művészet" meglehetősen többrétegű kifejezés. Magát a fogalmat Roger Cardinal műkritikus alkotta meg 1972-ben, az "Art Brut" ("nyers művészet") kifejezés sajátos lefordításakor. Az "Art Brut" pedig Jean Dubuffet francia művész "szótalálmánya". Ő eredetileg a zárt intézetben élők képzőművészeti alkotásait értette e fogalom alatt. Később azonban a kifejezés egyre tágabb értelmet nyert, és egyes műítészek belefoglalták az autodidakta, naiv művészetet is.

Az "outsider művész" nem része a "bevett", képzett és tanult művészvilágnak, alkotásai nem igazodnak a fő csapásvonalat jelentő művészeti irányzatokhoz, hanem speciális elmeállapotot tükröző, nem hagyományos gondolatokat kifejezni próbáló, esetleg kifejezetten fantáziavilágot megjelenítő művek. A tárlat meghívóját illusztráló egyik képen például bizarr testű, csecsemő testtartású emberi lény látható, vörös-lila felületen, kékeslila háttér előtt - meglehetősen kicsiny méretben, mintha messziről tekintene rá a festő.

A kiállítás - amelyet Fabényi Júlia, a pécsi Janus Pannonius Múzeum igazgatója fog megnyitni - Fehér Dániel, Paloma Gonzalez, Damien Magnette, Rik Meyers, Arnoud Rogard, Szekeres Csaba és Frank Wittenboer alkotásait mutatja be.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását