2024. április 29. - Péter

Előrehozott választások márciusban, vagy már hamarabb

Cipi Livni izraeli külügyminiszter, a Kadima párt elnöke vasárnap bejelentette Simon Peresz államfőnek, hogy nem sikerült koalíciót összehoznia a megszabott időkereten belül. Így szinte elkerülhetetlenné váltak az előrehozott választások, és ennek megfele
2008. október 27. hétfő 18:59 - Ádám Péter
“Válassza meg a nép a vezetőit” - mondta Livni Peresz elnöknek, miután beszámolt neki a koalíciós tárgyalások eredménytelen menetéről. Livninek ugyan még lett volna egy hete arra, hogy nyélbe üssön valamilyen megállapodást, de mivel az egyetlen még szóba jöhető párt, az ortodox Sasz pénteken bejelentette, hogy nem lép be a koalícióba, így nyilvánvalóvá vált: semmi esély egy parlamenti többséget alkotó koalíció létrehozására.

Mindenki több pénzt akar

A koalíciós tárgyalásoknak természetesen az anyagi tényezők voltak a legfontosabb mozgatóelemei. A Munkapárttal (Avoda) gyorsan sikerült megállapodnia Livni Peresznek, hiszen az Ehud Barak által vezetett pártnak nem voltak különleges igényei. Tulajdonképpen az Avoda a Kadima párt természetes szövetségesének tekinti magát, együtt jóban és rosszban (talán rosszban annyira már nem). Ezen kívül a Munkapárt esélyei az előrehozott választásokon nem mondhatók túlságosan biztatónak.

A második jelölt, a már említett Sasz párt szinte szemrebbenés nélkül nyújtotta be a cechet Livninek. Az ultraortodox párt szavazóbázisa az általában sokgyerekes, alsóbb társadalmi osztályokból kikerülő rétegek, akiknek létfontosságú a különböző állami támogatások begyűjtése. A Sasz is erre játszott rá, amikor is egymilliárd sékelnyi támogatást követelt a nagycsaládosok részére. Cipi Livni ezt egyszerű zsarolásnak minősítette, a Sasz pedig egyértelmű nemmel válaszolt a koalíciós meghívóra. Több forrás azonban azt véli tudni, hogy az ortodoxok nem csupán azért mondtak nemet Livninek, mert nem kapták meg tőle az általuk követelteket, hanem Benjamin Netanjahu szépen rálicitált erre az összegre.

Amikor világossá vált, hogy a Sasszal nem lehet dűlőre jutni, Livni egy kisebb koalícióban látta a lehetséges megoldást. Ezt viszont a szintén ultraortodox Jahadut Hatora és a Nyugdíjasok pártja torpedózta meg. A vallásosak kijelentették, hogy semmiképp nem hajlandók belépni a koalícióba, mivel Livni nem biztosítja Jeruzsálem örök egységét. A Nyugdíjasok képviselői pedig szintén egy szép összegről szóló számlát nyújtottak be, mondván: „ha mindenki kap pénzt, akkor mi is akarunk”.

Beindultak a pártok

Miután kudarcba fulladtak a koalíciós tárgyalások, Simon Peresznek három napja van arra, hogy esetleg valaki más kezébe adja a kormányalakítás lehetőségét. Mivel majdnem az összes párt (a Nyugdíjasokat kivéve) az előrehozott választásokban érdekelt, így valószínűleg az elkövetkező napokban kiírhatják a választások dátumát.

A mostani előrejelzések alapján kétesélyes lehet az előrehozott választások kimenetele. Livni vagy Netanjahu lehet a befutó, bár Saul Mofaz - aki nemrég szoros küzdelemben maradt alul Livnivel szemben a Kadima elnökségéért folytatott választásokon – újra összemérné erejét, a szerinte csődöt mondott Livnivel. A Likud és a Kadima mindenesetre már támadásba lendült, és megkezdődött az ilyenkor szokásos acsarkodás. Livni már vasárnap kirohanásokat intézett Netanjahu és a Sasz irányába, arra célozgatva, hogy egymással közreműködve gáncsolták el a koalíciós egyeztetések sikerét.

A Likud sem maradt adósa a Kadimának, Livni még Peresz elnökkel folytatott tárgyalása előtt megkapta a magáét Netanjahu pártjától. A Likud prominensei szerint Livni bebizonyította, hogy nem alkalmas az ország vezetésére, hiszen még egy épkézláb koalíciót sem tudott összehozni, ráadásul a Kadima elnöke mindent megadott volna azért, hogy miniszterelnök lehessen kivétel, hogy lemondjon Jeruzsálem felosztásáról. (Jeruzsálem egysége volt a Sasz párt másik követelése.)

A Maariv felmérése, ha most tartanák a választásokat
Kadima – 31 mandátum
Likud – 29 mandátum
Munkapárt – 11 mandátum
Izrael Béjténu – 11 mandátum
Sasz – 8 mandátum
Politikai elemzők szerint a Likudnak jók az esélyei, hogy megnövelje mandátumai számát a Kneszetben. Netanjahunak viszont keményen meg kell majd izzadnia, ha meg is szeretné nyerni a választásokat. Egy esetleges újabb vereség olyan komoly gondba sodorhatja a Likud elnökét, amiből nem biztos, hogy még egyszer talpra tud majd állni.

A Munkapárt vezetői viszont már most foghatják a fejüket, az Avoda ugyanis súlyos mandátumvesztésnek (a mostani 19-ről 12-re zuhanhat) nézhet elébe. „A Munkapártnak csodára van szüksége” – állítja egy nem túl optimista szakértő. Ehud Barak politikai karrierjének végét jelentheti, ha az előzetes jóslatok szerint alakul majd a választási forgatókönyv. Barak mindenesetre próbál mosolyt erőltetni az arcára: „Még sok idő van a választásokig” – mondta. Munkapárti vezetőktől nem idegen az a gondolat sem, miszerint az Avoda együtt induljon a választásokon a Kadimával. Persze ehhez még Livni pártjának is lesz néhány szava.

A választások várhatóan valamikor jövő év március közepén lehetnek. De erős a nyomás, hogy minél előbb megtartsák a voksolás, ugyanis a pénzügyi válság miatt egyre sürgősebbé vált a költségvetés kérdésének mielőbbi rendezése.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását