2024. április 19. - Emma

Tóth Ilona emlékére

Tóth Ilona emlékére ,56 címmel táncszínházi produkciót mutatnak be a Győri Balett fiatal művészei vasárnap a Győri Nemzeti Színház stúdiójában, a Kisfaludy Teremben. A táncjátékban a fiatal nézők felé szeretne nyitni a társulat fiatal csapata - mondta Vel
2008. november 22. szombat 10:44 - Hírextra
Ismertetése szerint a kamaradarabban Tóth Ilona, az 1956-os forradalom mártírjának története elevenedik meg. A koreográfia, noha a történeti tényekből építkezik, a művészi szabadság szellemében formálódott - vallotta a koreográfus.

Kiss János, a Győri Balett Kossuth-díjas igazgatója hangoztatta: fiatalok a fiatalokért szlogennel programsorozatot indítanak, amely lehetőséget kínál a táncművészek koreográfusi ambícióinak beteljesítésére, az útkereső művészi táncstílusok bemutatására, s a kamaraprodukciókkal elsősorban a fiatalokat akarják megszólítani. A sorozat első darabja a vasárnapi bemutató. A főbb szerepeket Sóthy Virág Harangozó-díjas, Gyurmánczi Diána, Horváth Krisztián, Sebestyén Bálint táncolja.

Velekei László koreográfiájának előadása előtt ismertető hangzik el Tóth Ilona 1956-os szerepéről, elítélésének, kivégzésének körülményeiről, így történelmi közegbe helyezik a produkciót. A jövő keddi diákelőadás után pedig alkalmat adnak arra, hogy a diákok szóljanak a produkcióval kapcsolatos élményeikről és véleményt cseréljenek a táncosokkal mindarról, ami az előadás nyomán felvetődik bennük.

Velekei pályáját a Győri Balettnél kezdte, két éve vált meg az együttestől. Művészi karrierjét saját bevallása szerint koreográfusként szeretné kiteljesíteni. Erre a közeli jövőben lehetősége kínálkozik külföldön is: egy New York-i és egy németországi fesztiválon mutatkozhat be koreográfiájával.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását