2024. május 6. - Ivett, Frida

Latin hangulat a Művészetek Palotájában

Háromnapos latin zenei fesztivált rendeznek péntektől Budapesten, a Művészetek Palotájában, magyar és vendég muzsikusok játszanak a Fesztivál Színházban és a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben - közölte Marton László "Távolodó", a program szerkesztőj
2007. szeptember 30. vasárnap 09:50 - Hírextra
A szerkesztő szerint sokféle anyag került ugyan a fesztivál műsorába, ám a spanyol és portugál nyelvterületnek az Ibériai-félszigettől Latin-Amerikáig terjedő zenei kultúrája jóval kiterjedtebb annál, semhogy három nap alatt körbejárható legyen.

A fesztivál, a latin zene az embert tánclépések nélkül is egy másik - egy felszabadultabb, elragadtatottabb - világba vezeti - mutatott rá.

A nyitónapon argentin tangózene szól a Fesztivál Színházban: a Quartett Escualo és Cristóbal Repetto együttese lép föl. A tangó a XIX. század végén tűnt fel Buenos Airesben, kezdetben a város plebejus tánczenéjének számított. E hagyományt újította meg Astor Piazzolla az általa teremtett "új tangóval", amely a kortárs zene és a dzsessz szövetébe fonva a hangversenytermekbe emelte a tangót, kiélezve drámaiságát, tragikumát, szenvedélyét. A 2002-ben Budapesten alakult, és már több nemzetközi versenyen sikerrel szerepelt Quartett Escualo műsora elsősorban az ő műveire épül.

Az 1979-ben született énekes, Cristóbal Repetto az észak-argentin népzene bűvöletében cseperedett fel, tangót szinte csak "véletlenül" kezdett énekelni, tizenhét éves korában, egy ifjú tangóénekesek számára meghirdetett versenyen.

Szombaton a Latin Combo lép föl. Több mint negyedszázados fennállása alatt Közép-Európa legismertebb latin zenekarává nőtte ki magát a B. Bíró Zoltán vezette együttes - közölte Marton László Távolodó.

Vasárnap, a záró esten Eddie Palmieri lesz a sztárvendég a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. Az egyesült államokbeli muzsikus 1975-ben kapta első Grammy-díját a The Sun of Latin Music című lemezéért.

A Puerto Ricó-i gyökerű, 1936-ban, New Yorkban született zongorista zenészcsaládban nőtt fel: bátyja, Charlie Palmieri ugyancsak híres zongorista volt, nagybátyja pedig a spanyol Harlem egyik legnépszerűbb zenekarát vezette. Ezzel a zenekarral debütált ütősként tizenhárom éves korában Eddie Palmieri, de hamarosan visszatért a zongorához, majd 1961-ben megalakította első saját salsazenekarát, a La Perfectát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását