2024. május 3. - Tímea, Irma

Caesar arcai

"Julius Caesar - az ember, a hadjáratai, a mítosz" címmel látható kiállítás Rómában, a Bramante kolostorban.
2008. november 22. szombat 16:22 - Hírextra
Szervezői szerint a maga nemében a világon az első ez a rendezvény, mivel számos oldaláról mutatja be az ókor e bonyolult, sokoldalú, ellentmondásos nagy alakját, aki egyszerre volt katona, irodalmár, történész és politikus.

A kiállítás anyagát nagy európai intézmények adták össze a Louvre-tól a berlini állami múzeumokig - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

A látogató nagy mesterek szobraiban, képeiben gyönyörködhet, köztük az úgynevezett "Zöld Caesarban", amely a Kr.u. I. századból származik és I. Frigyes német-római császár gyűjteményének része volt, egy Kr.e. I. századi márvány mellszobrában, amelyet a vatikáni múzeumok adtak kölcsön; Caesar egyik legérdekesebb ábrázolásában, Rubens 1625-ös festményében, valamint a jászvásári (Iasi) múzeumban őrzött másik Rubensben, amely azt a pillanatot ábrázolja, amikor Pompeius fejét átadták Caesarnak.

A kiállításon helyet kaptak Caesar nagy csatáiból származó fegyverek, nyilak, gerelyhegyek, sisakok, valamint korabeli érmék, ékszerek, ezüst tálak, továbbá Suetonius, Plutarkhosz művei a császár koráról.

A kiállításon nem, de a katalógusban szó esik magánéletéről és nagy szerelmeiről, állítólag mindkét nemmel. Giovanni Gentili, a kiállítás kurátora szerint ez csak szóbeszéd volt, amelynek morzsáit Plutarkhosz gyűjtötte össze és részben Marcus Antoniustól származnak. Dokumentum azonban nincs róla sem művészeti, sem történeti szinten. És eddig egyetlen komoly kutatás, elemzés nem volt róla. "Az érdekelt nem vesztegette idejét a pletykákra, azok hidegen hagyták" - tette hozzá.

A szervezők sajnálják, hogy nem állíthatták ki a császár ifjúkori színdarabjait, ezek ugyanis nem maradtak fenn. Octavianus, a későbbi Augustus császár megtiltotta kiadásukat, mert úgy gondolta, ártanának Caesar mítoszának. Az azonban ismert róla, hogy olyan száraz, sallangoktól mentes, ugyanakkor nagyon hatásos stílusa volt, hogy még Cicero is irigyelte. Intelligenciáját pedig az is bizonyítja, hogy képes volt egyszerre három különböző szöveget diktálni.

A 2009. május 3-ig nyitva tartó kiállítás a látogatókra bízza, hogy milyen véleményt alakítanak ki róla.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását