2024. május 12. - Pongrác

Magyar tervezők a legnagyobb ékszerkiállításon

Idén először egy magyar tervezői csapat, a Splendor-Ékszer is meghívást kapott a világ egyik legjelentősebb művészeti ékszerkiállítására, a párizsi Kara Szalonra, amelynek különlegessége, hogy nemcsak a szakmai érdeklődők, azaz a kereskedők, hanem a nagyk
2008. november 21. péntek 11:35 - Hírextra
Hetedik alkalommal kerül megrendezésre november 21. és 23. között a világ egyetlen nemzetközi művészeti ékszerkiállítása és vására a francia fővárosban, amelynek szervezői idén először a Louvre múzeumában található, Carrousel du Louvre nevű, számos művészeti eseménynek helyet adó kiállítóhelyet választották helyszínül. A szalonra száz, független ékszerkreátor kapott meghívást a világ minden tájáról, elismert művészek és fiatal tehetségek egyaránt. A kizárólag egyedi darabokat készítő tervezők a szakmai és kereskedelmi kapcsolatépítések mellett az ékszerkülönlegességeket kedvelő közönséggel is találkozhatnak.

Ezért is mondott azonnal igent a felkérésére a Splendor ékszerkülönlegességeket készítő ötvösműhely vezetője, Nagy Dániel, annak ellenére, hogy a párizsi standhely bérlése - amelyen a magyar műhely közel száz alkotása látható - egy autó árába, az átlagos szakmai vásárok részvételi díjának tizenötszörösébe került.

Nagy Dániel és szintén ötvös végzettségű felesége nyolcfős, jelenleg Budakeszin dolgozó csapata különleges helyet képvisel a világ ékszergyártásában, amelyet vagy a széles választékot kínáló tömegtermelés vagy a designhoz nem igazán értő, elsősorban iparművészettel foglalkozó ötvösműhelyek alkotásai jellemeznek - hangsúlyozta a megnyitón az MTI-nek a fiatal tervező. A Splendor az alkotói munkára építő olyan ötvösműhely, amely egyben ékszerüzletként is működik, és az ott készülő tárgyak mindegyike vagy versenyre készült, vagy pedig egyedi megrendelés alapján személyre szóló, a majdani viselőjének ízlése és elképzelései szerint formatervezett, drágakövekkel díszített arany, ezüst vagy platina különlegesség, vagy pedig nemesfémből készült dísztárgy. Ilyen például a 2004-ben, az "ékszerek olimpiáján", a hongkongi Tahiti Gyöngy Trófea versenyen díjazott ékszertelefon, a lábra tervezett ékszercipő vagy a Vécsey családnak készített sakk-készlet.

A Splendor-Ékszer alkotásainak ára 100 ezer és 15 millió forint között mozog. "Az ékszer azonban elsősorban a beletett szellemi értékről szól, az ékszer ugyanolyan műalkotás, mint például a festmény" - vallja Nagy Dániel, aki egyben a Magyar Ötvös Szövetség alelnökeként célul tűzte ki, hogy a II. világháború előtt még Magyarországon is elterjedt felfogás az értékteremtésről újra visszatérjen, és helyét ne a tömegtermelés vagy pedig az üres design váltsa fel.

A szakiskolákban végzett fiatal ötvösök által alig tíz éve alapított vállalkozás tagjai eddig összesen 42 díjat - ebből csak tavaly 22-t - nyertek világszerte. Mivel Magyarországon a kereslet - annak ellenére, hogy évről évre növekszik - az exkluzív ékszerekre még elég szűk körű, külföldi terjeszkedésben gondolkodnak: Spanyolország, Franciaország, Svédország, a Seychelle-szigetek, az Egyesült Államok és Ukrajna irányában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását