2024. április 20. - Tivadar

Közszolgálati sztrájk lesz

Összességében a közszolgálati rendszerből több száz dolgozó hiányzik - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Varga László. A Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke szerint ezért alakul ki mindenhol teljesítményhiány. Kijelentette: miközben fol
2008. november 21. péntek 07:29 - Hírextra
A közszolgálati szférában egyszerre van elpazarolt pénz és óriási hiány - jelentette ki az InfoRádió Aréna című műsorában a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke, hozzátéve: a konvergencia programot megelőzően 800 ezer, ma pedig alig 700 ezer közszolgálati dolgozó van, és ez kevesebb, mint az uniós átlag.

Varga László hozzátette: van olyan közszolgálati terület, ahonnan még így is ki lehetne vonni munkaerőt vagy át lehetne szervezni a munkát, de összességében a rendszerből több száz munkaerő hiányzik, s ennek következtében teljesítményhiány alakul ki.

Hangsúlyozta: addig nem értenek egyet semmiféle átalakítással, amíg arról van szó, hogyan lehet kevesebb emberrel elvégeztetni ugyanazt a feladatot. Az együttműködési fórum elnöke szerint végig kell gondolni és szilárd konszenzust kell kialakítani arról, mi az, amit el lehet várni az államtól, amely feladatról pedig kiderül, hogy nem elvárható, azt meg kell szüntetni.

Az utóbbi időben azonban a törvények még több közszolgálati feladatot írtak elő, így most az a tendencia, hogy kevesebb ember kevesebb pénzért végezze el a feladatokat - mondta Varga László.

Januárban sztrájkolnak

Az Egységes Sztrájkbizottság úgy döntött, hogy január 12-re sztrájkot hirdet - jelentette ki Varga László, aki hozzátette: a munkabeszüntetéstől csak akkor állnak el, ha a november 29-re meghirdetett egységes közszolgálati demonstráció és az azt követő tárgyalások a kormánnyal olyan megállapodáshoz vezetnek, amelyet az Egységes Sztrájkbizottságot alkotó szakszervezetek el tudnak fogadni.

Hangsúlyozta: folyamatosan tárgyalnak a kormánnyal, mert a tárgyalások útján kialakított megállapodás lenne a célravezető, és azért is, mert a sztrájktörvény ezt írja elő.
Forrás: inforadio
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását