2024. május 13. - Szervác, Imola

Francia programok Budapesten

A francia európai uniós elnökség Európai Kulturális Évadja keretében cirkuszi produkcióval, több színházi előadással, filmvetítéssel, hangversennyel és könyvbemutatóval is várják az érdeklődőket az év végéig Budapesten. Az eseményekről pénteken számoltak
2008. november 21. péntek 15:23 - Hírextra
November 25-én a Mediterrán Unióról tartanak vitaestet a Francia Intézetben, majd 28-án Eric Lecomte cirkuszművész látogat a 9.81 Társulattal a Trafóba. December 4-én a száz éve született Simone de Beauvoir írónő emlékét elevenítik fel könyvbemutatóval és filmvetítéssel, míg 10-én, Olivier Messiaen zeneszerző születésének 100. évfordulóján a Művészetek Palotájában tartanak hangversenyt francia és magyar közreműködőkkel.

A Comédie-Francaise budapesti vendégjátékáról Alföldi Róbert elmondta: az általa vezetett Nemzeti Színházban december 19-én és 20-án Moliére Kényeskedők, valamint Spiro Scimone La festa című darabjait mutatja be a világhírű társulat.

Az igazgató kiemelte: a december 20-i estét a pedagógusoknak szánják, akik jelképes áron tekinthetik meg az előadást. "Szövetségeseket szeretnénk találni a személyükben, hiszen ahhoz a generációhoz, a nagykamaszokhoz, akiket be kívánunk csábítani a színházba, a legjobb csatorna a magyar- vagy a franciatanárnőjük" - jegyezte meg a Nemzeti Színház vezetője.

Jérome Bloch, az intézet kulturális attaséja a francia elnökség alatt eddig rendezett programok közül kiemelte a Cadre Noir de Samur nemzeti lovasiskola látogatását és a Capitole de Toulouse szimfonikus zenekar koncertjét.

"Az emberek sokszor gazdasági szakkérdésekhez kapcsolják az EU-t, pedig az uniónak a kultúra adja meg az értelmét" - hangsúlyozta a tájékoztatón René Roudaut. A Francia Köztársaság budapesti nagykövete elmondta: országa július 1. és december 31. között tölti be az EU soros elnökségét, de két éven belül Magyarországra is ez a feladat vár.

Renaud Donnedieu de Vabres, az EU francia elnökségének nagykövete kiemelte: a kultúrának központi szerepet kell betöltenie az európai identitásban és a növekedés fontos tényezőjévé kell válnia. Ezért az EU-nak is ügyelnie kell arra, hogy megváltoztassa a kultúrához való hozzáállását, felismerve, hogy annak feladata nem csak a szórakoztatás - hívta fel a figyelmet, hozzátéve: tapasztalata szerint Magyarország kulturális nagyhatalomnak számít Európában.

A diplomata elmondta, a kulturális évad során számos művészt fogadnak az EU 26 tagállamából, így többek között a Krétakört is vendégül látták az aurillaci utcaművészeti fesztiválon. A francia szervezők páros projektek megvalósítására törekedtek, ezek keretében francia művészek is ellátogatnak a többi tagállamba - tette hozzá.

Renaud Donnedieu de Vabres szólt arról is, hogy péntek délután a Francia Intézetben nyílik a Mi tetszik Franciaországban? - Franciaország 27 nézőpontból című fotókiállítás, amelyen Erasmus-ösztöndíjas diákok számolnak be franciaországi élményeikről.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását