2024. május 3. - Tímea, Irma

Ellehetetlenülnek a múzeumok?

Ellehetetlenülnek a megyei múzeumok Békés térségének fideszes országgyűlési képviselője szerint, mert a kulturális tárca a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálathoz (KÖSZ) csoportosította át a beruházásokhoz kötelezően kapcsolódó régészeti feltárásokat.
2008. február 1. péntek 16:23 - Hírextra
A képviselő szerint korábban a megyei múzeumok is pályázhattak az útépítéseket és egyéb nagyberuházásokat megelőző, kötelező régészeti feltárásokra, ám tavaly április óta ezt már nem tehetik meg.

Közlése szerint a múzeumok jelentős részben ebből a bevételből gazdálkodtak, ám mostanra ez a forrásuk elapadt.

Erdős Norbert hozzátette: tudomása szerit a KÖSZ lényegesen magasabb összegért vállalja a feltárásokat, majd a konkrét munkálatokat jelentős részben a megyei múzeumokban dolgozó régészekkel végezteti el, ám ezért csak a vállalási összeg harmadát fizeti meg.
"Ez nem más, mint a feltárási pénzek központi lefölözése" - hangsúlyozta.

Erdős Norbert ezzel kapcsolatban írásbeli kérdést intézett a szaktárca vezetőjéhez, aki a közelmúltban azt válaszolta, hogy a régészeti feltárásokra kötelezően biztosítandó forrás nem a megyei múzeumok fenntartásához, hanem a régészeti örökségvédelemhez kapcsolódik, így ilyen források más intézményhez kerülése nem minősülhet a megyei múzeumoktól való pénzelvonásnak.

Hiller István levelének tanúsága szerint a KÖSZ "számos múzeummal, és más feltáró intézménnyel kötött szerződést - a közös munkavégzés hatékonyan zajlik -, továbbá a Megyei Múzeumok Igazgatóságának Szövetségével előkészítés alatt van egy megállapodás" - mondta a politikus.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását