2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Száztizennyolc napig élt

Mintegy négy hónapig élt szív nélkül egy amerikai tinilány, akit egy mesterséges, vérkeringető készülékkel tartottak életben mindaddig, amíg szívátültetést hajthattak végre rajta - közölték amerikai orvosok.
2008. november 20. csütörtök 14:49 - Hírextra
A dél-karolinai illetőségű D'Zhana Simmons az első gyermek, akit ezzel a módszerrel a leghosszabb ideig sikerült életben tartani. Felnőtt esetében egy hasonló esetet Németországban jegyeznek, az illetőt szív nélkül kilenc hónapig tartották életben.

A 14 éves páciens "félelmetesnek" nevezte a 118 napos időszakot. - "Soha sem tudhatod, hogy mikor romlik el a készülék" - mondta a Miami Egyetem kórházában szerdán tartott sajtótájékoztatón.

A lányon július 2-án hajtottak végre szívátültetést, mivel dilatatív kardiomiopátiában (kitágulásos szívizom-elfajulásban) szenvedett. Ez a szív izmainak egy olyan betegsége, amikor a kamrák kitágulnak, és a szív nem képes elegendő vért pumpálni. Új szíve azonban nem működött rendesen, ezért az orvosok kénytelenek voltak gyorsan eltávolítani.

Két szívpumpát építettek be szervezetébe a vérkeringés biztosítására, amelyek egészen az október 29-én végrehajtott újabb szívátültetésig működtek.

"Lényegében 118 napon keresztül élt szív nélkül, keringését csak ez a két szívpumpa tartotta fenn" - közölte Marco Ricci, a kórház gyermek szívsebészetének igazgatója. Az ifjú páciens ez idő alatt járhatott-kelhetett, de csak a kórházban.

Amikor mesterséges szívet használnak a beteg életben tartásához, a páciens saját szíve is a testben marad. Ez az első eset, amikor gyermeket ilyen eszközzel tartottunk életben szív nélkül a szervezetében - magyarázta Ricci.

Simmons a második szívátültetés után veseátültetésen is átesett, mivel veseelégtelenségben szenvedett.

Orvosai szerint felépülésének jó kilátása, ám 50 százalék annak az esélye, hogy 12-13 évvel az első szívátültetés után a betegbe új szívet kell beültetni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását