2024. április 25. - Márk

Megemlékezés az 1956-os forradalom zsidó hősi halottairól

Az 1956-os forradalom az összefogás jelképe, egymástól nagyon távol álló emberek megértették egymást; erre a hozzáállásra a mai nehéz gazdasági helyzetben is nagy szükség van - mondta Mécs Imre, 1956-os halálraítélt a forradalom és szabadságharc zsidó hős
2008. november 20. csütörtök 14:46 - Hírextra
A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) által szervezett megemlékezésen, a Dohány utcai zsinagóga Wesselényi utcai oldalán elhelyezett emléktáblánál elmondott beszédében Mécs Imre (MSZP) kiemelte: a magyarországi zsidóság messze számarányán felül vett részt "szívvel-lélekkel" 1956-ban a forradalomban és szabadságharcban, a zsidó emberek közül is sokan életüket vesztették.

Az országgyűlési képviselő megemlékezett a forradalom utáni megtorlás idején kivégzett zsidó áldozatokról, így Gimes Miklósról, "a forradalom mindeneséről", Nagy Imre miniszterelnök egyik legközvetlenebb munkatársáról, és Angyal Istvánról, a felkelők egyik vezetőjéről is.

Megemlítette továbbá Nickelsburg Lászlót, a Baross téri felkelők vezérét; őt életfogytiglani szabadságvesztésre, majd másodfokon halálra ítélték. Szólt még Steiner Lajosról, aki a VII. kerületi felkelők parancsnoka volt, illetve Rajki Mártonról, aki katolizált zsidó család sarjaként vett részt a forradalomban. Mindkettőjüket kivégezték - tette hozzá.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc zsidó áldozatainak emléktáblájánál a megemlékezés jeleként kavicsot helyezett el többek között April H. Foley, az Egyesült Államok budapesti nagykövete, Dorit Nachum Zats, Izrael magyarországi konzulja, Feldmájer Péter, a Mazsihisz elnöke, Zoltai Gusztáv, a szövetség ügyvezető igazgatója, Mécs Imre, valamint Farkas László, az ,56-os Szövetség elnöke.
Róna Tamás rabbi úgy fogalmazott: "ezek a kövek kifejezik azt a fájdalmat, amit veszteségeink felett érzünk".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását