2024. április 24. - György

Sikolykirálynőből Lady

Karrierje kezdetén ő volt a Sikolykirálynő, később "A Test", manapság a természetes szépség hirdetője az ötvenedik születésnapját november 22-én ünneplő Jamie Lee Curtis amerikai színésznő, aki brit főrend férje után jogosult a Lady előnév használatára.
2008. november 20. csütörtök 13:36 - Hírextra
Szó szerint a filmvilágba született, apja a magyar származású Tony Curtis, anyja a Psycho zuhanyzós jelenetéből elhíresült Janet Leigh volt. Szülei - sokadik - házassága Hollywoodban nem túl meglepő módon rövid ideig tartott; ő a válást követően anyjával maradt, apjával legendásan rossz volt kapcsolata. 1978-ban a Halloween - A rémület éjszakája című horrorfilmben debütált mint a titokzatos gyilkos mészárlásának egyetlen túlélője. A váratlan siker nyomán további rémfilmek (A köd, a Halloween második része) főszerepét kapta meg, a tágra nyílt szemek és a rémült sikoltozások nyomán ragadt rá a "Sikolykirálynő" címke. (Saját bevallása szerint egyébként retteg a horrorfilmektől és nem is néz ilyet.)

Még mielőtt teljesen beskatulyázták volna, 1983-ban Eddie Murphy és Dan Akroyd partnereként egy örömlányként domborított a Szerepcsere című komédiában, majd John Travolta partnere lett az Ingerlő idomok című romantikus drámában. Nem túlságosan takargatott tökéletes idomai miatt most "A Test" jelzőt érdemelte ki, lábait egy harisnyareklám kapcsán igen csinos összegre biztosították. A magazinoknak alkohol- és drogproblémáival is adott témát, karrierjét házassága mentette meg. Férje Christopher Guest rendező-színész, de egyben igazi kékvérű angol arisztokrata is, akinek révén nejét is megilleti a Lady Haden Guest név. Más kérdés, hogy a praktikus Jamie Lee e címét csak Londonban, sznob éttermekben asztalrendeléskor használja.

1988-ban forgatta A hal neve: Wanda című krimiparódiát, amelyben egy rablóbanda hölgytagja volt. E film hagyományait követte a fergeteges Fészkes fenevadak című könnyed darab, közben a My girl című "családi film" mindkét részében is feltűnt. Eddigi legnagyobb szakmai elismerését 1994-ben a Két tűz között című akció-vígjátékkal érte el, a darab nem csak Arnold Schwarzenegger karrierjén lendített nagyot, ő is megkapta az Arany Glóbusz-díjat. Hasonlóan népszerű volt 2003-ban a Nem férek a bőrödbe című vígjáték, a tizenéves lánya hóbortjaival nehezen boldoguló anya szerepéért újra Arany Glóbuszra nominálták.

Jamie Lee két éve öregségére és kövérségére hivatkozva bejelentette visszavonulását, ennek azonban ellentmond, hogy a jövő évre is van érvényes filmszerződése. A színésznő mára bánja, hogy korábban a szikének (is) köszönhette alakját, így bőszen ellenzi a botoxinjekciókat és a plasztikai műtéteket. A természetes szépség apostolaként néhány éve fehérneműre vetkőzött egy magazinban, hogy bebizonyítsa: sminkek és retusálások nélkül a hírességek sem tökéletesek, sőt mostanában sportosan rövid ősz haját is büszkén viseli. A színésznő, aki a nyolcvanas években törlőkendővel kombinált pelenkát szabadalmaztatott, gyermekkönyvek írójaként is remekel, maradék idejét örökbe fogadott gyermekeinek szenteli.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását