2024. május 12. - Pongrác

Meglepően alacsony licit

A vártnál jóval kisebb összeget, mindössze hat millió dollárt (közel 1,3 milliárd Ft) adtak a mexikói Rufino Tamayo Amerika című falfestményéért.
2008. november 20. csütörtök 18:48 - Hírextra
A latin-amerikai képzőművészeti alkotások árverését a New York-i Sotheby's aukciós ház szervezte, amely 7-9 millió dollárt remélt Tamayónak ezért a művéért, mert - mint Marysol Nieves, az aukciós ház szakértője mondta - "Tamayo jó név a piacon, és az utóbbi időben igen jó áron értékesítették a képeit".

Azt várták, hogy a falfestmény rekordot is dönt a keddi aukción, és magasabb áron fog elkelni, mint tavaly májusban a Christie's aukciós háznál a művész Trubadúr című képe, amely 7,2 millió dollárért cserélt gazdát.

Tamayo élete során öt falfestményt festett, és az Amerika című az egyetlen, amely magánkézben van. A képet 1955-ben a houstoni Southwest Bank rendelte meg a festőtől.

Az aukcióra vitt másik Tamayo-képet, amely egy 1931-ben készült önarckép, végül visszavonták az árverésről, mert nem kapták volna meg érte a 400 ezer dolláros minimumösszeget.

Más festmények is hasonló sorsra jutottak, úgy tűnik, a gazdasági krízis a művészeti befektetésekre is hatással van.Egyetlen kép kelt el a vártnál magasabb áron, 160 000 dollárért: a brazil konceptualista művész, Cildo Meireles egyik munkája.

A gazdasági válságról szólva Nieves kiemelte, hogy a mostani időszak "ideális a gyűjtők számára, mert a pénzzel rendelkező okos vásárlók most jó áron juthatnak hozzá jó minőségű művekhez".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását