2024. március 29. - Auguszta

Hazánk is űrkutatásba fog?

Az Európai Űrügynökség (ESA) keleti bővítéséről, a hazai űrtevékenység elmúlt esztendejéről, Magyarország és az EUMETSAT (Meteorológiai Műholdak Hasznosításának Európai Szervezete) kapcsolatairól, a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén elvégzendő kísérletről e
2008. november 20. csütörtök 20:23 - Hírextra
Az Űrnap, amelyet a Magyar Űrkutatási Iroda (MŰI) és a Magyar Asztronautikai Társaság szervez, a legjelentősebb hazai űrkutatási konferencia. Az eseményt először 1992-ben a Nemzetköri Űrév alkalmából HUNISY,92 címmel rendezték meg. 1993 óta Űrkutatási Nap, 1998 óta pedig Űrnap a címe.

A konferencián Molnár Károly kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter, akihez a hazai űrtevékenység tartozik, bejelentette, hogy Magyarország újabb öt évre aláírta az Európai Űrügynökséggel a PECS-szerződést (Európai Együttműködő Államok Program) - tájékoztatta Both Előd, a MŰI igazgatója az MTI-t.

1991-ben Magyarország a kelet-közép-európai államok közül elsőként írt alá együttműködési egyezményt az ESA-val, 2003 óta pedig részese a PECS-nek. Az igazgató szerint Magyarország esetében pénzügyi okai vannak annak, hogy együttműködő ország, s nem tagország.

"Az ESA vár minket. Molnár Károly beszédében kitért arra, hogy továbbra is a tagság a cél. Az idén európai együttműködő államként 2 millió eurót fizettünk be, a tagsági díj ennek a háromszorosa lenne" - emelte ki Both Előd.

Az Európai Űrügynökség bővítési politikájáról beszélt a konferencián Chris de Cooker, az ESA Nemzetközi Kapcsolatok Főosztályának vezetője, aki bejelentette, hogy a múlt héten Csehország az ESA 18. tagországa lett.

Both Előd tájékoztatása szerint az ESA próbálja "lefedni" egész Európát, függetlenül attól, hogy tagjai-e az uniónak, vagy sem.Az előadások közül Both kiemelte Lábó Eszter, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársának beszámolóját, aki Magyarország és az EUMETSAT kapcsolatainak alakulásáról beszélt.

"Magyarország a közelmúltban teljes jogú tagja lett a szervezetének, ennek köszönhetően a magyar űripar bizonyos beszállítói munkákat végezhet. Januárban szervezünk egy tájékoztató konferenciát, amelyre meghívják az érintett magyar cégek képviselőit, s az EUMETSAT képviselőjét, aki ismerteti a lehetőségeket" - mondta Both Előd.

A MŰI igazgatója kiemelte Balázs László, az MTA Pszichológiai Kutatóintézetének tudományos főmunkatársának előadását is, akinek a projektje lesz a következő magyar kísérlet a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén.

"A kísérleteket jövő év májusában-augusztusában végzik majd. Az űrhajósoknak bizonyos feladatokat kell végrehajtaniuk, s közben mérik a teljesítményüket. A súlytalanság, az űrbéli fizikai körülmények ugyanis megváltoztatják az agy vérellátását. Azt vizsgálják, hogyan hat ez az űrhajósok munkavégzésére. Ezt a kísérletet az ESA választotta ki, az Európai Űrügynökséget nagyon érdekelte a kísérlet, amelyet igen jónak tartottak" - hangsúlyozta Both Előd.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását