2024. április 29. - Péter

Rakétabázis épült hazánkban

Mintegy húszmillió dollár értékű magyar-amerikai beruházással - főként rakétateszteléssel foglalkozó - haditechnikai üzemet alakítottak ki Nyírteleken; az új logisztikai központot csütörtökön adták át.
2008. november 20. csütörtök 20:17 - Hírextra
A NATO égisze alatt létrejött, mai árfolyamon hozzávetőleg négymilliárd forintos beruházás az Amerikai Egyesült Államokban székelő Raytheon cég és a Magyar Honvédség tulajdonában lévő HM Arzenál Elektromechanikai Zrt. együttműködésével jött létre. A Raytheon az általa gyártott Maverick típusú, a vadászrepülőgépek fegyverzetéhez tartozó levegő-föld rakéták kelet-európai logisztikai központját hozta létre a Nyíregyháza melletti kisvárosban.

Az üzemavatáson a Raytheon nevében felszólaló Jeffry Paul Bergfield projektmenedzser kiemelte, hogy a NATO több európai országában hadrendbe állított Maverick rakéták tesztelését, karbantartását bízzák a magyar félre. A logisztikai központot működtető Arzenál Zrt. vezérigazgatója, Bese Ferenc pedig arról beszélt, hogy új korszak kezdődött a nyírteleki cég életében.

A haditechnikával fél évszázada foglalkozó bázis által létrehozott munkakultúra, technológiai ismeretek megmentése volt a fő cél, amikor különféle fejlesztéseket indítottak a rendszerváltás után Nyírteleken - mondta a körzet egyéni országgyűlési képviselője, Vojnik Mária egészségügyi államtitkár. Garamhegyi Ábel, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium szakállamtitkára pedig köszönetet mondott azért, mert a HM Arzenálhoz high-tech, minden tekintetben világszínvonalú technika került.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását