2024. május 3. - Tímea, Irma

Csökken a balesetek száma

Érzékelhetően, mintegy nyolc százalékkal csökkent a közúti közlekedési balesetek száma az év első kilenc hónapjában az előző évi adatokhoz képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön az MTI-hez eljuttatott gyorstájékoztatójában.
2008. november 20. csütörtök 09:51 - Hírextra
A halálos balesetek száma jelentősen, negyedével (24 százalékkal), míg a súlyos sérüléssel járó eseteké nyolcadával (12 százalékkal) alacsonyabb annál, mint amennyi tavaly ugyanebben az időszakban történt.

Közúti balesetben 20 ezren sérültek meg, közülük 708-an vesztették életüket; 221-el kevesebben, mint egy évvel korábban. Az elhunytak 47 százaléka vétlen áldozat volt. A meghalt személygépkocsi-vezetők több mint a fele, 55 százaléka, az elöl ülő utasok több mint 60 százaléka nem használta a biztonsági övet.

A súlyosan megsérültek száma meghaladta az 5 ezret, a könnyebben megsérülteké pedig megközelítette a 14 ezret.

Az említett időszakban kizárólag a vasúti és közúti járművek közötti balesetek számában mértek növekedést, az emelkedés aránya itt jelentős, 28 százalék. A balesetek 62 százalékát személygépkocsik, 10 százalékát kerékpárosok, 9 százalékát teherszállító járművek, 7 százalékát gyalogosok okozták.

Az autópályákon közlekedők ötödével (20 százalékkal) kevesebb baleset okoztak, mint egy évvel korábban. Az itt megsérült személyek 41 százaléka külföldi állampolgár volt.

Az ittasan okozott balesetek száma is közel negyedével (22 százalékkal) csökkent. Az érzékelhető csökkenéshez a közlekedésbiztonsági szakemberek szerint a január 20-ától érvényben lévő, a zéró tolerancia elvén alapuló miniszteri rendelet is hozzájárult.

Az ittasan okozott balesetek aránya a segédmotoroskerékpár-vezetők által okozott baleseteken belül a legnagyobb, 27 százalékos.

A balesetek száma a legnagyobb mértékben a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön csökkent, mindkét térségben 11 százalékkal.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását