2024. április 29. - Péter

Bollywood domborít

Bollywoodban is megtörténik a nagy coming out? Mindenesetre erre utal, hogy az indiai film fellegvárában Dosztana (Barátság) címmel elkészült az első nagy költségvetésű romantikus melegkomédia, méghozzá élvonalbeli színészek részvételével, a legelismerteb
2008. november 20. csütörtök 17:03 - Hírextra
Tíz évvel ezelőtt hindu fundamentalisták Indiában megtámadták a mozikat, ahol le merték vetíteni a leszbikus témával komolyan foglalkozó első indiai filmet. Dípa Mehta kanadai-indiai rendező Fire (Tűz) című alkotása átment a cenzúrán, de a szélsőséges csoport "az indiai kultúrával és hagyományokkal szembenállónak" bélyegezte, és ehhez a véleményhez Máhárástra állam főminisztere is csatlakozott.

A Fire-t pár hónappal az incidensek után ismét műsorra tűzték, és gond nélkül vetítették, ám a bollywoodi filmkészítők még jobban óvakodtak a téma mélyebb tárgyalásától. Maradtak az olcsó viccek és helytelen sztereotípiák - írta a The Times honlapján megjelent elemzés.

Karan Dzsohar, a Dosztana producere szerint filmje a maga könnyed, szórakoztató módján "kikövezi az utat egy bollywoodi Brokeback Mountain-típusú film előtt". A tekintélyes filmes úgy véli, a mainstream produkció arra is alkalmas, hogy megrengesse a hírhedt 377. paragrafus pozícióját.

Az indiai Büntető Törvénykönyv 377. paragrafusa ugyanis "természet ellen valónak" nyilvánítva tiltja az "azonos neműek közötti vagy állatokkal létesített szexuális kapcsolatot".

A törvény alkotmányellenességére hivatkozva ellenzői hét éve a delhi legfelsőbb bírósághoz folyamodtak az eltörléséért. Idén májusban az egészségügyi minisztérium is síkra szállt az 1860 óta érvényben lévő paragrafus ellen azzal érvelve, hogy az hátráltatja a HIV-vírussal kapcsolatos felvilágosító munkát, holott India a világ legfertőzöttebb országai között szerepel. A kormányban azonban sincs konszenzus a kérdésben, mert a belügyminisztérium ugyanakkor továbbra is kiáll a törvény mellett. A döntés még nem született meg az ügyben, ám elutasítás esetén a paragrafus ellen harcolók készek a további jogi lépésekre.

Két ízig-vérig macsó melegnek tetteti magát, hogy abban a lakásban maradhassanak, amit csak lányok bérelhetnek. A harmadik lakó ugyanis egy lány, akire mindketten hajtanak, de mielőtt észbe kaphatnának, teljesen belezúgnak. A Dosztana Miamiban játszódik (ott is forgatták), és kritikusai szerint nem nevezhető éppen áttörésnek a melegtémában. Még a szereplők is heteró bollywoodi szupersztárok, bár egyikük, John Abraham nyíltan kiállt meleg barátai és meleg rajongótábora mellett.

Johar viszont pragmatista - jellemzi a Times cikke - és úgy véli, hogy a film igenis úttörő vállalkozás, és az ilyen sorompókat csak lassacskán lehet eltávolítani.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását