2024. május 5. - Györgyi

Másfél évig tartó válság

Nagyjából még másfél évig lassíthatják Európa, így a magyar gazdaság növekedését a hitelválság hatásai - mondta Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában.
2008. november 19. szerda 09:30 - Hírextra
Magyarország nem önállóan, hanem az európai térség szerves részeként éli át a pénzügyi válságot - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a szociális és munkaügyi miniszter, hozzátéve: ha a nagy európai országoknak sikerül viszonylag gyorsan túlélni a krízist, akkor Magyarország is rövid időn belül kilábalhat belőle.

Szűcs Erika hangoztatta: az erős nyugat-európai országok bizakodnak, és egy-másfél évet jósolnak a válság kezelésére, így Magyarországra sem vár ennél hosszabb idő.

A tárcavezető úgy véli: ezt a másfél évet a magyar gazdaság és munkaerőpiac átvészelheti, mert a kormány olyan költségvetési és jövedelempolitikát kíván folytatni, amely a vállalkozások és a munkahelyek fennmaradását szolgálja. Ahol nem sikerül megőrizni a vállalkozásokat, ott új munkahelyek teremtésére kell helyezni a hangsúlyt - tette hozzá.

Nem csak sepregetni és füvet nyírni lehet

Szűcs Erika az InfoRádiónak a szociális segélyezéssel kapcsolatban elmondta: el kell érni, hogy a gyermekes családok munkaképes felnőtt tagjait bevonják a közcélú foglalkoztatásba. Hozzátette: nagy probléma, ha a gyermek nem látja a szülőt munkába menni, így felnőhet egy olyan nemzedék, amelyik nem szocializálódik a munkára.

A közmunkák körét nem a minisztérium, hanem az önkormányzatok határozzák meg, a felkínált munkák pedig nagyon változatosak - mondta a szociális és munkaügyi miniszter, aki szerint nagy tévedés, hogy a csak sepregetni és füvet nyírni lehet a közmunkákban, mert a közösségi szolgáltatásoktól kezdve gazdasági típusú tevékenységig sok mindent lehet önkormányzati keretekben szervezni.

A közfoglalkoztatotti státusz már egy nagy előrelépést jelent a segélyre szoruló munkanélkülieknek, akik a közmunkarendszerbe bekapcsolódva jogosulttá válnak nyugdíjra és egészségügyi ellátásra - hangsúlyozta a tárcavezető, aki szerint ebből a státuszból továbblépve és egy munkaerőpiaci programban részt véve nagyobb az esély a továbblépésre.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását