2024. március 29. - Auguszta

Magyar alkotók nemzetközi elismerései

A francia művészet és irodalom rendje lovagi fokozata kitüntetést vette át Gőz László, a Budapest Music Center vezetője, Schilling Árpád színész-rendező, a Krétakör-társulat egyik alapítója és Szabó Gábor szobrászművész Francois Laquieze kulturális tanács
2008. november 19. szerda 21:06 - Hírextra
"A francia kultúra terjesztését én egyedül, Gőz László nem tudnám megcsinálni. Ehhez kell egy csapat, és ha a csapat a munkát elvégzi, ha a díjat végül is én hordom, a BMC kapta" - mondta a kitüntetés alkalmával Gőz László az MTI-nek.

A BMC rengeteg francia vonatkozású lemezt adott ki, legalább 30 olyan felvételt jelentetett meg, amely valamilyen módon a franciákhoz kötődik: vagy túlnyomórészt francia zenészek játszanak vagy francia darabok vannak rajtuk. Hatodik éve szervezik a jazzfesztiváljukat, ezeken is rengeteg francia muzsikus lépett föl.

A Zeneakadémia elvégzése után Gőz László a 180-as kortárs zeneszerzői csoportban játszott 10 évig, mint harsonás. "Akkoriban már tanítottam, 30 éve oktatok a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszakán. Mint zenész éltem az éltemet csaknem 40 éves koromig. Ekkor, a 1996-ban alapítottam a Budapest Music Centert, ami 1998-tól BMC Records néven lemezkiadóként jelent meg a magyarországi és a külföldi piacokon" - idézte föl.

Már az alapításkor gondolt rá, hogy egy zenei információs központot hozzon létre. Ma csaknem 100 ezres állományú a könyvtáruk. "Ez a Magyar Zenei Tanács és a Bartók Béla Konzervatórium könyvtárának a feldolgozott és elektronizált változata" - fűzte hozzá.

Schilling Árpáddal kapcsolatban Francois Laquieze tanácsos kiemelte, hogy nemcsak a Krétakör Színházzal gyakran vendégszerepelve teremtett kapcsolatot a francia kultúrával, rendezőként is többször dolgozott Franciaországban. 2007-ben a párizsi Konzervatóriumban egy különleges Hamlet-előadást hozott létre, amelyre rendező öthetes kurzuson készítette fel a francia végzős színészhallgatókat.

Schilling Árpád azt is elmondta az MTI-nek, hogy a Ferencvárosban új helyre költöznek és újra fölépítik a Krétakört. Először különféle - elsősorban ferencvárosi - közösségekkel, különböző közösségi terekben dolgozna. Később ebből friss színházi aktivitás is kibontakozhat.

Schilling-szövegekre készült Vajda Gergely Vákuum című zeneműve, amelynek ősbemutatóját december 2-án tartják a Zeneakadémián.A harmadik kitüntetett Szabó Gábor szobrászművész, akinek Jean Pierre Pedrazziniről készült Köztársaság téri szobrát emelte ki a tanácsos. A Paris Match fotoriportere az 1956-os forradalomról tudósított. A téren, a harcok közepette lelőtték - neki állított emléket Szabó Gábor alkotása.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását