2024. március 29. - Auguszta

Nemzeti Vágta és vurstli

Hús-vér lovak vágtáznak majd bronzba öntött társaik szomszédságában a Hősök terén, az utolsó májusi hétvégén. Igaz, nem megkoronázott királyok, csak a lovaglás nagymesterei ülnek majd nyergükben. Az első ízben megrendezett Nemzeti Vágta az év kiemelkedő,
2008. május 26. hétfő 09:52 - Hírextra
Minden országnak megvannak a maga nemzeti hagyományai, amelyek mind a mai napig áthatják, színesítik az adott kultúrát, és formálják a világ más népeiben róluk kialakult képet. A Nemzeti Vágta is erre a szerepre tör, hiszen a lovasversennyel és a kapcsolódó rendezvényekkel az egész országot megmozgatja. Június elsején 96 lovas küzd meg majd egymással, - egy-egy magyarországi település képviseletében - 16 előfutamban, a budapesti Hősök terén, az erre a célra kialakított alkalmi versenypályán. A három középdöntő első két helyezettje vasárnap délután, 18 órakor futja a döntő futamot, húsz perccel korábban pedig a jótékonysági futamot rendezik meg, hírességek részvételével.

Nemcsak lóverseny, hanem igazi országimázs fesztivál várható az utolsó májusi hétvégén Budapest szívében, a Hősök terén és környékén - ígérik a szervezők.

- Sokat utaztam külföldön, és azt tapasztaltam más országokban, hogy nagyszabású rendezvényeken, fesztiválokon ünneplik a lakosok hagyományaikat, pusztán a saját gyönyörűségükre. Miközben ez növeli nemzeti identitástudatukat, hatalmas turisztikai vonzerőt is jelent egyben. Azon gondolkodtam, mit lehetne nálunk létrehozni. A magyarokhoz a lovas- és huszárhagyományok kötődnek, így született meg a Nemzeti Vágta történelmi hangulatú lóverseny ötlete - tudatta Geszti Péter, az esemény kreatív igazgatója.

Tamás István, a szervezőbizottság elnöke a rendezvény pártok felettiségét hangsúlyozva arra hívta fel a figyelmet, hogy a lóverseny mellett a fesztiválon helyet kap a kultúra, a turisztika és a gasztronómia is.

- Nagyon jó az ötlet, Magyarországnak szüksége van a hagyományaira épülő rendezvényekre - válaszolta Dr. Perjési Klára, Gyula polgármestere, arra a kérdésre, hogy miért neveztek a versenyre. Hozzátette: - Szeretnénk az Európai Unióban megfelelő pozíciót elérni a turizmusban, és úgy érzem ez nagyon jó marketing lehetőség a városnak.

Várkonyi Imre, Füzesgyarmat polgármestere arról számolt be, hogy ők azért neveztek, mert a településen nagy hagyományai vannak a lovassportnak. Több család tart lovakat. A Nemzeti Vágtára a versenyzőt és a lovat egy helyi versenyen választották ki.

Kuriózum a nevezők között, hogy Tihany és Balatonfüred összefogott és együtt neveztek a lóversenyre. Bóka István, Balatonfüred és Tósoki Imre, Tihany polgármestere egyként állítja: a két település turisztikailag összekapcsolódik, amit a Nemzeti Vágtán való közös részvétellel is jelezni kívánnak.

A vasárnapi galoppverseny győztese 30 millió forintot nyer nevezőjének, és 5 millió forintot az általa képviselt önkormányzatnak. Mivel a tét nagy, nem lehet akármilyen lóval indulni. Gyulát Potocska Attila képviseli Pedro nevű lovával. Elmondása szerint a 10 éves herélt ló jó kondícióban van, négy éves korától folyamatosan versenyez, több ugróderbit megnyert és első lett tavaly a 20 kilométeres maratonon Békés megyében.

A települések a nevezési díjért cserébe részt vehetnek a versenyen, lovasuk versenyöltözéket kap, továbbá az Andrássy úton pavilont állíthatnak, amelyben a képviselt önkormányzat vagy a nevező cég bemutathatja az adott település kulturális értékeit, illetve a cég termékeit.

Nemcsak díjért megy majd azonban a harc, lesz jótékonysági sztárfutam is, amelyen hírességek indulnak és nyereményüket - mindenki százezer, míg a győztes egymillió forintot kap - jótékony célra ajánlják fel. A napokban kiderült, hogy a televíziós riporter, Borbás Marcsi visszalépett, mert kiújult kézsérülése miatt edzői nem engedik elindulni a futamon. A fiúk - Stohl András, Hajdú Steve, Hajas László, Sasvári Sándor és Pintér Tibor - azonban új ellenfelet kaptak, Oszter Alexandrát.

- A családom nagy lovas, sőt nekem is van egy paripám, de bevallom, nagyon izgulok. Az ellenfeleim remek lovasok, közöttük én vagyok a leginkább kezdő, ráadásul mostanában keveset lovagoltam, ezért a versenyig napi három órát fogok gyakorolni - igérte a színművésznő.

A programok május 31-én délután fél ötkor kezdődnek a Hősök terén, a városok, falvak versenyzőinek bemutatkozó díszfelvonulásával, történelmi lovas gálával. Előtte a versenyzők pályapróbát tartanak. A felvonulás után a Magyar Köztársaság Nemzeti Lovas Díszegységének bemutatója látható, majd lovasíjászok, reneszánsz hagyományőrző lovasok, sólyomvadászok, kaszkadőr lovasok, és a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség bemutatói követik egymást. A fogathajtó világbajnok Lázár-fivérek gyorsasági négyesfogat-versenyére 18 órakor kerül sor. Ugyanakkor az '56-osok terén világzenei koncertek kezdődnek, majd a Csík zenekar, a Szájról szájra három énekesnője, 20 órakor pedig a Ghymes lép fel. Az Andrássy úton - a Vágta Korzón - délelőtt tíz órától este tízig látogatható a városok, falvak és támogatóik bemutatkozása, továbbá lesz kézműves vásár és itt kóstolhatók tájjellegű ételek, italok is. A Műcsarnok körül mindkét napon délelőtt 10-től 18 óráig várják a látogatókat a kézműves foglalkozások, lesz ingyenes lósimogató és lovagoltatás, valamint lópatkoló bemutató is.

A rendezők több százezer vendéggel számolnak a két nap alatt. Magát a lóversenyt, a Hősök terén tribünök és kivetítők segítségével, vasárnap mintegy 30 ezren láthatják egyszerre élőben. Az esemény döntő mozzanatait az RTL Klub televíziós csatorna élőben közvetíti június elsején.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását