2024. május 2. - Zsigmond

"Felejtsétek el Maradonát, jön Marozsan!"

"Felejtsétek el Maradonát, jön Marozsan!" - legalábbis ilyen és ehhez hasonló címekkel tudósítottak az új-zélandi újságok az elmúlt napokban a 17 éven aluli női labdarúgó-világbajnokságról, amelynek sztárja a német válogatottban játszó, de magyar származá
2008. november 19. szerda 11:34 - Hírextra
A 16 éves, kettős állampolgárú "csodacsatár" 6 góljával a torna gólkirálya lett, s emellett a vb második legjobb játékosává választották. Sokak szerint valójában ő volt a legjobb, csak hát nem illik két címet is ugyanannak a játékosnak adni.

Marozsán Dzsenifer - aki a válogatottal szerdára virradó éjszaka érkezett vissza Németországba Új-Zélandról - az MTI-nek élete egyik legnagyobb élményéről beszélt. Szavai szerint jól ment a játék, s kár, hogy a német válogatott az elődöntőben az Egyesült Államoktól 2-1-es vereséget szenvedett. Szívesebben búcsúzott volna aranyéremmel az U17-esektől, január 1-től ugyanis már az U19-esek között öltheti magára a válogatott mezt. A meghívót a mostani világbajnokság előtt kapta meg, s 2009-től már a nagyobbak között vár rá a megmérettetés. Mégpedig azzal a hivatalosan nem is titkolt célkitűzéssel, hogy tovább gyorsítsák a bámulatos tehetségű magyar lány fejlődését, a 2011-es németországi felnőtt világbajnokságon ugyanis a várakozások szerint már az igazi nagyválogatottban van a helye.

A szakemberek szerint Németországban - legalábbis a nők között - még nem volt hozzá hasonló tehetség.

Marozsán Dzsenifer az MTI-nek elmondta, hogy példaképe édesapja, Marozsán János, aki a kilencvenes években négyszer öltötte magára a magyar válogatott mezét. 1990 és 1992 között a Budapesti Honvédban, majd 1994-ig a Siófokban, 94 és 96 között pedig a BVSC-ben játszott, s a család 1996-ban költözött ki Németországba. Az idősebb Marozsán 1996 és 1998 között az akkor harmadosztályban játszó FC Saarbrücken játékosa volt. Most pedig - hosszabb szünet után - arra készül, hogy elvégezze az edzői tanfolyamot.

Marozsán Dzsenifer eddigi pályafutása a legszemléletesebb bizonyítéka annak, hogy alma nem esett messze a fájától. Az édesapa az MTI-nek büszkén mesélte, hogy lánya minden várakozást felülmúl, igazi "szupertehetség". Technikás, gólerős,s ragyogóan irányít is. Azt azonban kicsit szomorúan tette hozzá, hogy most 21 éves fia annak idején még nagyobb tehetségként indult, s ma is még "a fülén egyensúlyozza a labdát", de egy térdszalag-sérülés miatt aktívan nem focizhat tovább. Lánya azonban korábban a fiúk között is a legjobbnak bizonyult, s 16 éves koráig "mindent megnyert, amit csak lehetett."

Marozsán Dzsenifer jelenleg az FC Saarbrücken másodosztályú csapatának labdarúgója. A csapat tavaly még az első osztályban játszott, s mivel Dzsenifer akkor még csak 15 éves volt, játékjogához a nemzetközi szövetség (FIFA) külön engedélye kellett. Az engedélyt azonban azonnal megkapta, mert eleget tett a feltételnek, azaz korábban már 6 alkalommal játszott előbb az U15-ösök, majd az U17-esek válogatottjában.

Édesapja szerint lányára nemcsak a nagyválogatott figyelt fel, de a Bayern München is, amely a női fociban is az egyik legnagyobb németországi tekintélynek számít. Mindezt alátámasztja, hogy az új-zélandi világbajnokságról beszámoló német újságokat bejárta az a fotó, amelyen Franz Beckenbauer gratulál Dzsenifernek, akit egybehangzóan a női labdarúgás legnagyobb zsenijének neveztek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását