2024. április 25. - Márk

Adóztatott lesz a képvselői költségtérítés?

Elfogadhatja a parlament, hogy jövő februártól az országgyűlési és önkormányzati képviselők, illetve a polgármesterek költségtérítése 15 százalékkal adózzon; az MSZP javaslatát az MTI információ szerint a Fidesz valószínűleg támogatja a jövő heti szavazás
2008. november 19. szerda 17:38 - Hírextra
Göndör István, az MSZP frakcióvezető-helyettese az MTI-nek azt mondta: bíznak abban, hogy a képviselők elfogadják a szocialisták javaslatát.Az MSZP-frakció egyetértett azzal, hogy szűnjön meg a költségtérítés adómentessége, és azt a megoldást támogatta, hogy a költségtérítés minősüljön jövedelemnek, és az ekhóhoz hasonlóan 15 százalékkal adózzon.

Ez viszont nem csak az országgyűlési képviselők költségtérítésére vonatkozna, hanem az önkormányzati képviselők és a polgármesterek költségátalányára is. Az MSZP adótörvényekhez benyújtott módosító indítványa a személyi jövedelemadó szabályait változtatná meg.

A szocialisták indítványa mellett az MDF is tett egy javaslatot: eszerint 18 százalékos forrásadóval terhelnék az országgyűlési képviselők költségtérítését.Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője az MTI-nek azt mondta: saját javaslatukat fogják támogatni a szavazáson.

Balsai István, a Fidesz képviselője közölte: a párt hétfői frakcióülésén alakítják ki álláspontjukat ebben az ügyben, de az biztos, hogy az adótörvényeket a zárószavazáson nem támogatják majd.
Az MTI információi szerint a Fidesz valószínűleg megszavazza a 15 százalékos adóztatásról szóló szocialista javaslatot, ha nem a kormány által támogatott módosítói csomagban lesz, hiszen azt nem támogatják.

Balsai István az MTI-nek azt mondta: a költségtérítés megadóztatása nem oldja meg a kérdést, csak annyiban, hogy ha megszavazza az Országgyűlés, akkor soha többé nem lehet azt mondani, hogy a képviselők adózatlan pénzeket kapnak.

A fideszes politikus elmondta, hogy a héten tartott ötpártin a Fidesz javaslatára nem volt fogadókészség a többi párt részéről. A Fidesz azt kezdeményezte, hogy az állami vezetők és a képviselők fizetése is álljon vissza a 2002-es szintre; ez a képviselőknél egyharmaddal csökkentette volna a juttatásokat.

Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője az MTI-nek azt mondta: sem az MSZP, sem az MDF módosító indítványát nem szavazzák meg, mert nem támogatnak "barkácsolást", és egyik javaslat sem illik bele az adórendszerbe. A liberálisok azt javasolták, hogy aki az országgyűlési képviselőség mellett kormányzati vagy önkormányzati tisztséget tölt be, csak az egyik állása után járó jövedelmet vegye fel. Az SZDSZ szerint ez nagyobb megatakarítással járna, mint az MSZP vagy az MDF javaslata.
Rubovszky György, a KDNP frakcióvezető-helyettese közölte: mindenki csak a képviselői költségtérítésről beszél, holott a jelenlegi adójogszabály szerint 6.000 ember kap adómentesen költségtérítést.

A szavazástechnikától is függ, hogy mi lesz költségtérítés megadóztatásának a sorsa: befolyásoló tényező lehet, hogy a két javaslat közül melyikről szavaznak előbb, illetve, hogy a szocialisták módosító indítványát a kormány által támogatott csomagban tartják, vagy abból kikérve külön szavaznak róla.

Ha meg is szavazzák az MSZP indítványát, a költségtérítés megadóztatása még attól is függ, hogy az adótörvények a decemberi zárószavazáson megkapják-e a többséget.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását