2024. május 2. - Zsigmond

Tripla, dupla, zsarolás

Itt már személyeskedések vannak, a pénz számít, a hatalom, hogy ki lesz az erősebb, a játékvezetői testület vagy a szövetség - borította ki a bilit a Hírextrának Buttás Pál, a honi kosárszövetség női tagozatának exelnöke a szervezet áldatlan állapotaira u
2008. november 18. kedd 18:54 - Gedei Szilárd
Nem leányálom a megtépázott magyar kosárlabdázásban a női liga elnökeként működni, kibírva a hazai körülményeket. Buttás Pál sem bírta sokáig, majd' két éves elnökség után októberben mondott le a Női Tagozat vezetéséről, természetesen a nagy botrányt kavaró játékvezetői sztrájk miatt.

Mi fő a kosárszövetség kondérjában?

Így kezdődött
Buttás Pál ugyanis máshogy viselte a vitákat, mint a ligatagok egy része. Amikor az elnökség meghozta a döntését, azaz döntött a játékvezetői díjakról - amiben kérte a ligákat, hogy ne tárgyaljanak tovább a játékvezetőkkel - akkor ő ahhoz tartotta magát. Tehette is nyugodtan, hiszen úgy nézett ki, az elnökség megállapodott a díjtételről, Buttásék elvállalták azokat a biztonsági intézkedéseket, amelyeket kértek a játékvezetők. A női liga vezetője azonban itt hibázott: azt gondolta, hogy ezzel vége van, hiszen kizárólagosan az elnökség kompetenciája a játékvezetői bizottság működtetése.
Nem elég ugyanis, hogy a szövetség elnöke, Berényi János - aki a Magyar Tenisz Szövetség volt elnökeként mintegy isteni sugallatra váltott és 2007-től az MKOSZ elnökeként működik tovább - enyhén szólva is megkérdőjelezhető a magyar szövetség élén. Ami ugyanis a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségében zajlik az elmúlt hónapokban, az leginkább egy rossz szappanoperához kezd hasonlítani: sok-sok intrikával, zsarolással és minden egyéb emberi gyarlósággal. Mondjuk úgy: minimum érdekes, ami a kosarasoknál zajlik.

Igen, érdekes - kezdte Buttás Pál is a Hírextrának adott interjúját, melyben a lemondását is rögtön megindokolta. - Bizonyos dolgokban nem értettünk egyet, ami szükségképpen azt jelenti, hogy nem jól végeztem a dolgomat. Úgy gondoltam, hogy a parttalan vitáknak nem sok értelme van, ezért inkább lemondtam, mert nem jutottunk ötről a hatra - mondta el a hatvanhárom éves sportvezető.

- Külföldön voltam, amikor a hátam mögött sebtiben összehívtak egy ligaértekezletet, ahol megint megváltoztatták az előző döntésünket, azaz újra tárgyaltak a játékvezetőkkel, meghívták a játékvezetők képviselőit is. Amikor hazajöttem nem tehettem mást, mint a következő elnökségi ülésen, azaz két nap múlva lemondtam - mesélte keserűen a BEAC női kosárcsapatának "nagypapája".

A háta mögött döntöttek

Csúnyán átverték tehát Buttást, aki ennek ellenére amondó, hogy most végre az elnökség határozott döntéseket hozott a játékvezetéssel kapcsolatban, de ha két hónappal ezelőtt megtette volna ezt, akkor nem itt tartanánk. Akkor ugyanis mindenki azt hitte, hogy megtörtént a megegyezés játékvezetőkkel, ezután meglepve tapasztalták, hogy a játékvezetők továbbra is sztrájkolnak, és a megegyezés ellenére újabb követelésekkel álltak elő.

- Azt akarták, hogy helyezzük vissza a régi játékvezetői bizottságot, utána pedig azzal jöttek, hogy nem is kell visszahelyezni a régit, de a Szabó György személyében kinevezett elnököt vissza kell hívni. Most pedig három nevet akarnak megadni, hogy abból válasszon az elnökség, kit nevez ki a játékvezetői bizottság élére - sorolta hüledezve a játékvezetők nehezen érthető követeléseit Buttás Pál.

Hogy ez miért olyan nagy probléma? Miért ne szólhatnának bele a sporik a saját ügyükbe? Mindössze azért, mert lényegében semmi közük nincs hozzá! Lényeges szempont ugyanis, hogy az MKOSZ elnöksége saját maga határozta meg, hogy létrehoz egy játékvezetői bizottságot, amelyet csak ő ellenőrizhet.

Ultimátum, zsarolás

Begurul a nemzetközi szövetség
A Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) biztosította a magyar szövetség elnökét, hogy velük ért egyet ebben az esetben, és nem tartja helyesnek a játékvezetők sztrájkját. Az elnökség a végső esetben kérni fogja a FIBA-tól, hogy ha a hazai meccseket nem veszik fel, akkor ne szerepelhessenek nemzetközi porondon sem.
- Nem szokták megkérdezni, hogy ki legyen a játékvezetői bizottság vezetője. Mint ahogyan azt sem szokták megkérdezni, hogy ki legyen a szakmai, vagy a fegyelmi bizottság vezetője - mondta el a Hírextrának felháborodottan az aggályait Buttás Pál.

Most pedig ott állunk, ahol a part szakadt. Vagy még rosszabbul, ugyanis mindezzel lényegében a játékvezetők egy ultimátumot adtak a szövetségnek, hogy ha nem az lesz a bizottság elnöke, akit ők akarnak, akkor továbbra sem vezetnek meccseket.

Abban egyébként, hogy idáig jutott az ügy, Buttás szerint a játékvezetői testület és a játékvezetői bizottság a felelős. Ez persze két különbözü testület: a JB egy saját maguk által választott független testület, mely lényegében semmilyen kapcsaolatban nincs a szövetséggel. Sőt lényegében a játékvezetők nem is tagjai a szövetségnek. Az alapszabály ugyanis kimondja, hogy az MKOSZ-nek az a tagja, aki a szövetség felé tagdíjat fizet. A bírók nem fizetnek.

A játékvezetők a hunyók

A szövetség elnöksége egyébként megpróbálta korrekten kezelni az egész ügyet, de Berényi János elnök Buttás szerint talán túl korrekt is volt, mert nem vette észre, hogy hiába vannak a megegyezésnek fázisai, amikor már azt hitték, hogy megyegyeztünk, a játékvezetők újabb követelésekkel álltak elő. Ráadásul egyre csak nőttek ezek a követelések.

- Még ligaelnökként történt, hogy már aláírásra készen volt a megegyezésről szóló anyag Valovics Istvánnal, a JB elnökével. Már azt gondoltam, mindenben megállapodtunk, ő el is küldte nekem a megbeszélésünk alapján az általa megfogalmazott szöveget, s én telefonáltam neki, hogy mehet az elnök úrhoz aláírásra. Egy óra múlva szólt, hogy ők most meggondolták magukat, és újabb három feltételt szabtak annak, hogy akkor írják alá az anyagot, ha még három feltételt teljesítünk. A további feltételek között olyanok voltak, mint például a jővő évre előre egyeztetett harminc százalékos játékvezetői díj emelés - osztotta meg a Hírextrával az újabb adalékot Buttás, s hozzátette, amit amúgy is tudunk: a labdarúgás után a kosárlabda az a sportág, ahol a legmagasabbak a játékvezetői díjak.

Megoldás híján azonban nem tudunk happy enddel szolgálni. Egyelőre. Ugyan egyre több játékvezető jelentkezik, hogy hajlandó mecseket vezetni, de ha a ligák és az elnökség egymást segítve odafigyelne az ügyre, akkor nem kellene terrort alkalmazni, elég lenne a határozott fellépés is.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását