2024. május 3. - Tímea, Irma

Megalakult a SZERZŐK

Kedden tartotta alakuló ülését a SZERZŐK - Magyar Könnyűzeneszerzők és Szövegírók Egyesülete. A szervezet célja a hazai könnyűzene képviselőinek érdekvédelme, és a magyar zene arányának növelése a hazai rádiókban - tájékoztatta az alakuló ülést követően a
2008. november 18. kedd 18:51 - Hírextra
A Belmondo együttesből is ismert Czutor Zoltán elmondta, a magyar könnyűzenészeknek eddig nem volt olyan érdekvédelmi szervezetük, amely kizárólag az ő érdekeik védelmével foglalkozott volna. Az Artisjus Szerzői Jogvédő Egyesület ugyanis minden szerzőt képvisel, beleértve többek között az irodalmárokat, a zeneműkiadókat és a komolyzenészeket is - mutatott rá a frissen megválasztott elnök.

Beszámolója szerint a rövid formában csak SZERZŐK nevet viselő egyesület tagjai kizárólag magánszemélyek lehetnek. A szervezethez az alakuló ülésen negyvenegy művész csatlakozott, többek között Lovasi András, Presser Gábor, Novák Péter, Hajós András, Hamza Zoltán, Dopeman, Náksi, Kardos Horváth János, Bolyki Balázs és Benkő László.

"Igyekeztünk a legszélesebb szerzői kört átfogni, mind kor, mind stílus tekintetében" - hangsúlyozta az egyesület vezetője, hozzátéve, hogy továbbra is várják a könnyűzenészek csatlakozását.
Czutor Zoltán kiemelte: a közhasznú egyesület nem kíván üzleti tevékenységet folytatni, de a lobbizástól a zenei szakma más területeinek, illetve a közönségnek szóló látványos akciókig sok minden szerepel majd tevékenységeik között, így részt kívánnak venni például az új médiatörvény megalkotásában is.

"Több magyar zenét a rádióba!" - szólt további fontos célkitűzésükről Czutor Zoltán. Mint elmondta, a nemzeti könnyűzene felhasználásában a hazai rádióadók drasztikusan alatta maradnak az európai átlagnak, illetve nem követik a CD-eladások vagy a koncerten felhasznált szerzemények arányát sem.

Mint az érdekvédelmi szervezet vezetője felvetette, az új médiatörvénybe bekerülhetne egy médiakvóta, amely szabályozhatná a játszott magyar zeneszámok arányát. Az igazán komoly kulturális befolyással rendelkező országokban 40 és 60 százalék között van a kötelezően játszandó nemzeti zene aránya, Magyarországon jelenleg nincs érvényben ilyen kvóta - hangsúlyozta Czutor Zoltán.

Az egyesület elnöke elmondta, a művészeti, minőségbiztosítási kérdésekkel ők sem tudnak foglalkozni, mert az könnyen a szervezet széteséséhez vezethetne.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását