2024. május 17. - Paszkál

Megjöttek a vadlibák

Egy héttel a hagyományos Tatai Vadlúd Sokadalom előtt már tízezer számra éjszakáznak a Skandináviából és Szibériából érkezett vadludak a tatai Öreg tavon. A ludak mellett több ezer sirály, réce és vetési varjú növeli a madárseregletet - tájékoztatta kedde
2008. november 18. kedd 13:31 - Hírextra
November 29-én, szombaton reggel hét órától a sok ezer vadlúd kirepülésének megtekintésével veszi kezdetét a VIII. Tatai Vadlúd Sokadalom. Az eseményen az érdeklődőket az MME szakemberei a parton felállított távcsövekkel várják, egésznap lesz távcsöves madármegfigyelés, madárgyűrűzési bemutató, természetvédelmi tanácsadás és madárvédelmi eszközök, kézművesek vására.

A sokadalom egyben a magyarországi madármegfigyelők egyik legrangosabb vetélkedője, egész napos versenyen mérik össze tudásukat, kitartásukat.

A tatai Öreg-tó vadlúdpihenőhelyként európai hírűvé vált. Az MME Madárgyűrűzési központjának adatai szerint a tóra elsősorban az eurázsiai tundrák vidékéről érkeznek vadludak. A madarak itt telelnek, majd márciusban vissza indulnak fészkelő területeikre. Egyes őszvégi vagy téli napokon akár negyven-ötvenezer vízimadár is megpihenhet a tatai tavon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását