2024. május 18. - Erik, Alexandra

A nagy has és a prosztatarák

A pocakos férfiak hajlamosabbak a prosztatarákra - derül ki a potsdami Német Táplálkozástudományi Intézet által végzett kutatásból.
2008. november 18. kedd 17:13 - Hírextra
A postdami kutatók 153 ezer férfit figyeltek meg hosszú időn át, és arra a következtetésre jutottak, hogy a derékbőség és a csípőméret arányából lehet leginkább következtetni a prosztatarák kockázatára. A tudósok feltételezése szerint a hasi tájék elhájasodása ront a hormonális egyensúlyon.

Azok a férfiak, akiknek a derék-csípő méretaránya 0,99, azoknál a prosztatarák kockázata 43 százalékkal nagyobb, mint azoknál, akiknél ez az arány 0,89 alatt van. Az együtthatót megkapjuk, ha a derékbőséget elosztjuk a csípőbőséggel.

Mindkét méretből következtetni lehet a hasi tájékon lerakódott háj mennyiségére.
"Az oki összefüggésekről még keveset tudunk" - ismerte el Heiner Boeing, a tanulmány egyik szerzője, aki azt is elmondta, szorosnak tűnik az összefüggés a háj mennyisége és az androgének, a férfi nemi hormonok szintje között.

A jelentés része egy 1992-ben megkezdett nagyobb tanulmánynak, amely a táplálkozás, a rák és más krónikus betegségek, mint például a 2-es típusú cukorbetegség összefüggéseit tárgyalja. A kutatás eredményét a Cancer Epidemiology Biomarkers and Prevention című szakfolyóiratban tették közzé.

Régóta ismert, hogy a nagy mennyiségű hastájéki háj jelentősen megemeli az infarktus és a cukorbetegség kockázatát.A prosztatarák a leggyakoribb és a harmadik legtöbb halált okozó rákfajta a férfiak körében Európában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását