2024. április 28. - Valéria

Ötven éves Életjel

Ötven évvel ezelőtt, 1958 novemberében indult el a vajdasági Szabadkán (Subotica) az Életjel mozgalom, a térség egyik meghatározó szellemi műhelye, amelyben havonta egyszer hangos folyóiratot készítettek, vagyis olyan esteket tartottak, ahol felolvasták a
2008. november 17. hétfő 13:44 - Hírextra
A Magyar Szó című újvidéki napilap felidézte: a ma már könyvkiadással is foglalkozó Életjel nevét Urbán János azonos című verséről kapta. A mozgalomnak kezdetben nem volt székhelye, hogy ne lehessen betiltani.

Az Életjel mozgatói többek között Galamb János, Dévavári Zoltán, Burkus Valéria, Urbán János voltak. Az alapítás tizedik évfordulóján jelent meg az első évkönyv, majd megindult a könyvkiadás is; 1975-től máig 129 Életjel-könyv jelent meg. Az utolsó kötet Kontra Ferenc Drávaszögi keresztek című könyve, amely egyben az Életjel most indult Klasszikusaink sorozatának első kötete.

A kiadói tevékenységgel Dévavári (Dér) Zoltán szerkesztő 2007. márciusi halála óta özvegye, Dévavári Beszédes Valéria foglalkozik, aki a Magyar Szónak nyilatkozva elmondta: várhatóan az év végéig megjelenik Pekár Tibornak a szabadkai dalegyesület történetéről szóló könyve, karácsonyra elkészül Korhecz Papp Zsuzsanna Újjászületések című munkája, amelyben azon képek történetéről írt, amelyeket restaurált, Hicsik Dóra pedig a szabadkai gimnázium tanárairól ír majd.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását