2024. április 25. - Márk

Nem kell félni, nem fog fájni

Egy ideje megy a vita a mezőgazdasági támogatásokról, a kormányzat ugyanis 2009-ben szeretné bevezetni az egységes földalapú támogatást (SPS). Az ellenzék ezt alkotmányellenesnek ítéli, a törvénytervezet most az Alkotmánybíróság előtt van. Jó lenne nekünk
2008. november 17. hétfő 13:49 - Kőrösi Viktor Dávid
Az MSZP mezőgazdasági szakpolitikusa elmondta: nem állja meg a helyét az az érv, amely szerint akár parlagon hagyott földekért is jár a támogatás. Az alapvető művelést el kell végezni, ami azt jelenti, hogy a szakmai szabályai szerint gyepesít a gazda, kaszál, nem engedi a földjét elgazosodni, vagy pedig fekete ugart biztosít, tehát tárcsázik, szánt, amikor kell parlagfüvet irt.

Ha valaki azonban kiviszi a földet a vállalkozás alól, akkor ez támogatás nélkül fog történni. Azonban a nemzeti tartalékból kérhet támogatást, nyilván a megfelelő kondíciók biztosításával – mondta a képviselő. A jogosultságát a gazda ezek után is megtarthatja, csak nem fogja tudni lehívni.

Lehetőségek

Herbály Imre
1969-től az MSZMP tagja volt. 1989. novemberben belépett az MSZP-be. Az 1990. évi országgyűlési választásokon képviselőjelölt. 1994 óta országgyűlési képviselő (1994: Jász-Nagykun-Szolnok (JNSZ) megyei lista, 1998: JNSZ 7. vk., Kunhegyes). Az 1994. évi önkormányzati választásokon bekerült a JNSZ megyei közgyűlésbe, amelynek 1998-ig egyik alelnöke volt. 1998. októberben ismét a megyegyűlés tagjává választották. 1998-tól elnöke az MSZP megyei szövetségi tanácsának. 2002. április 21-én megvédte a kunhegyesi kerületben négy évvel korábban szerzett mandátumát. Az őszi önkormányzati választásokon ismét a megyei közgyűlés tagjává választották. A 2006. évi országgyűlési választásokon Jász-Nagykun-Szolnok megye 7. választókerületében szerzett egyéni mandátumot. 2006. május 30-tól a mezőgazdasági bizottság tagja, majd 2006. június 19-től alelnöke. Személyes honlapja: www.herbalyimre.hu.
Forrás: mkogy.hu
Mindez azt jelenti, hogy a tulajdonos – példálózott Herbály – bérbe adja a földjét, amit később visszavesz, azonban a támogatás igényléséhez a jogosultságot automatikusan nem szerzi meg a támogatás igényléséhez. Magyarul a tulajdonos vagy tovább adja támogatási jogosultság nélkül a földjét egy arra jogosult bérlőnek, aki nem rendelkezik jogosultsággal, de földje nincs, vagy a második opció: ő műveli támogatás nélkül, de ezt nehezen tudom elképzelni. Harmadik lehetőség, mondta Herbály Imre, hogy a tulajdonos rendelkezik szakmai felkészültséggel, a műveléshez szükséges eszközökkel, így a báziskorrekció alapján kérhet támogatási jogosultságot – és megkapja.

Nem piacképes

Felmerült az is, hogy az SPS-rendszer a nem piacképes termékek mennyisége is csökkenhet az új földtámogatási rendszer bevezetésével. Erről Herbály Imre úgy példálózott, hogy ha valaki eredetileg búzát termelt, amire a kereslet időközben lecsökkent, akkor dönthet úgy, hogy a terület egyik felén csemegekukoricát termel, a másik felén pedig gyepesít, vagy ugarol. A jogosultságot azonban le tudja hívni, mert a földterület a kezében van. Persze az probléma, hogy egyik mezőgazdasági termékről a másikra való átállás nem olyan egyszerű.

Kérdésünkre, miszerint az SAPS-rendszerben erre volt-e lehetőség úgy válaszolt: nem volt rá igény. Magyarul nem volt meg az a szabadságfok, ami rendelkezésre állna az SPS-rendszerrel. Volt rá precedens – folytatta Herbály –, hogy beléptek az SAPS elfogadása után legelőterületekkel, állat nélkül, s lehívták a támogatást. Most ez így nem kivitelezhető, illetve csak úgy, ha azt a támogatást kapják meg, amikor a jogosultságot megszerezték.

Átmenet vs. azonnal

A törvénytervezet szerint
2. § c) fiatal mezőgazdasági termelő: a nagykorú, de a negyvenedik életévét még be
nem töltött természetes személy mezőgazdasági termelő;
Forrás: mkogy.hu
Az, hogy van ez 2005-2013 közötti átmeneti időszak az SPS bevezetésére nem jelenti azt, hogy nem vezethetjük be ezt a fajta támogatási szisztémát korábban. Herbály Imre szerint ugyanis ha lép a kormány az a baj, ha nem lép, akkor azért kritizálják, hogy nem lép. Mi – folytatta a szocialista politikus – úgy gondoljuk, hogy szükség van egy ilyen bérlővédelmi rendszerre, ugyanis 2011-ben a földpiac teljesen felszabadul. Az új rendszer egyik nóvuma, hogy meggátolja a spekulációs alapú földvásárlást, ugyanis a támogatási jogosultsághoz való jutáshoz szakmai képzettséggel és eszközökkel is kell rendelkezni. Ezzel a rendszerrel a föld drágábbá válik a külföldiek számára, igaz, a magyarok számára is. Ez utóbbival kapcsolatban a politikus elmondta: ennek kompenzálására rendelkezésre állnak különböző támogatási lehetőségek és kedvező kamatozás hitelek.

Az AGRYA érdekvédelmi szervezet tiltakozásával kapcsolatban az MSZP-s politikus elmondta: szerinte egy kicsit számításból teszik. Az SPS ugyanis egyáltalán nem érinti negatívan a fiatal gazdákat, hacsak az a része nem, hogy magasabb lesz a föld ára. Egyébként pedig a szakmai képzettséggel rendelkező fiatal gazdák – akiket az AGRYA nagy részben tömörít – minden további nélkül külön elbírálásban és kedvezményekben részesül. Ráadásul – folytatta Herbály Imre – a 35 év alatti gazdák számára – jó pályázat esetén – külön támogatásban is részesülnek. Igaz, pillanatnyilag ez 10 millió forint körüli összeg. Van ezen kívül a gazdaságátadási támogatás, ami újabb lehetőség számukra. Ha valakinek nem kell félni ettől, akkor ezek a fiatal gazdák.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását