2024. május 5. - Györgyi

Milliárdok a részecskegyorsító megjavítására

Huszonegy millió dollárba, azaz 4,46 milliárd forintba kerül, s kora nyárig is eltarthat a világ legnagyobb részecskegyorsítójának, a genfi székhelyű Európai Nukleáris Kutatási Központ (CERN) nagy hadronütköztetőjének (LHC) a megjavítása - jelentették be
2008. november 17. hétfő 19:40 - Hírextra
A nagy hadronütköztető egy 27 kilométeres földalatti alagútban, Genf közelében, a francia-svájci határ alatt található. A berendezés a protonnyalábokat a fényhez közeli sebességre hivatott felgyorsítani, majd ütköztetni egymással. Az ütközések során új részecskék jönnek létre, általában igen rövid élettartammal. Az anyag tulajdonságait és a világegyetem keletkezésének titkait kutatva ezeket az elemi részecskéket tanulmányozzák a fizikusok.

Az első protonnyalábokat szeptember 10-én vezették körbe a 10 milliárd dolláros (2120 milliárd forintos) költséggel létrehozott létesítményben. Kilenc nappal később elektromos rövidzárlat és a hűtőrendszerben lévő hélium szivárgása miatt a hadronütköztetőt le kellett állítani.

A CERN a közelmúltban bejelentette, hogy a létesítményt májusban, esetleg június elején indítják újra. James Gillies, a szervezet szóvivője azonban hétfőn közölte, hogy a nagy hadronütköztető újraindítása június végén - vagy még később - történhet.

Az LHC belsejében, amikor üzemel, alacsonyabb a hőmérséklet, mint a világűrben. A létesítményt ezért fokozatosan fel kellett melegíteni, hogy a szakértők bejuthassanak a belsejébe.

"Most már a meghibásodott szektor felmelegedett, így a szakemberek bemehetnek és végigvizsgálhatják az összes kapcsolódást. Előfordulhat, hogy hamarabb végeznek a munkával, de ha realisták akarunk lenni, kora nyárra várható az indítás" - mondta a szóvivő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását