2024. április 23. - Béla

Új energiaforrások - növekvő veszélyek?

A benzin és a dízelolaj cseppfolyósított szénnel (CTL) vagy a kukoricából nyert etanollal való helyettesítése akár oda is vezethet, hogy még több üvegházhatású gáz kerül a levegőbe, mint korábban - figyelmeztetett egy amerikai tudományos szervezet.
2007. november 14. szerda 18:24 - Hírextra

A Union of Concerned Scientifics (UCS) legfrissebb jelentése szerint a cseppfolyósított szén, amellyel egyes kőolajtermékeket kívánnak helyettesíteni, 80 százalékkal több környezetszennyező anyagot bocsát ki, mint az általa pótolt benzin. Ha - mint bizonyos elképzelések szorgalmazzák - 2030-ig az amerikai közlekedésben igényelt energia 25 százalékát cseppfolyósított szén biztosítaná, ez annyival növelné a légkör szennyezettségét, mint 34 millió további jármű.

Ami a kukoricából nyert etanolt illeti, szennyezőbb lehet a benzinnél, ha a kukoricatermesztés feltételeit nem változtatják meg a célnak megfelelően. Ha azonban sor kerül ilyen változtatásra, a kukorica-etanol 20 százalékkal csökkentheti a szennyező kibocsátást. A leginkább környezetbarát megoldás a cellulózból - azaz főleg fából - nyert etanol lenne, amivel akár 85 százalékkal is csökkenne a légszennyezés az UCS szerint.

"El kell fordulnunk a kőolajtól, de a lehető legtisztább megoldásokkal kell pótolnunk. Ne hagyjunk fel egy rossz szokással csak azért, hogy még rosszabb jöjjön helyébe" - hangsúlyozta Patricia Monahan, aki az UCS tanulmányát jegyezte.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását