2024. április 23. - Béla

Gyilkosok szabadlábon

Stănculescu több mint 80 éves. Ő volt az, aki lövetett 1989. decemberében, kétszer is: először a temesvári tüntetők közé, másodszor pedig kivégeztette a Ceauşescu-házaspárt. Ő és korábbi ezredestársa 15 évet kapott jogerősen. Az azonban nem biztos, hogy j
2008. november 16. vasárnap 18:59 - Kőrösi Viktor Dávid
Életfogytig

Az eset persze felvet pár kérdést. A felkelőkre lövetni bűn-e? Elégtételt jelent-e valakinek (az áldozatok hozzátartozóinak) a mostani, 20 évvel későbbi börtönbüntetés? Végül: etikus-e 80 éves öregembereket bezáratni? Ugyan csak 15 évet kaptak, azonban több mint valószínű, hogy sem Victor Athanasie Stănculescu, sem ezredestársa, a napokban 80. életévét betöltött Mihai Chiţac nem fogja megélni a szabadulását.

Öngyilkos lett Stănculescu felesége
Öngyilkos lett vasárnap hajnalban az temesvári tűzparancsot 1989 decemberében kiadó tábornok felesége. Victor Athanasie Stănculescu felesége, Elena 67 évesen bukaresti otthonuk emeletéről vetette ki magát december 21-én, a helyszínen meghalt. Hozzátartozói 22-én hamvasztották. Búcsúlevelében többek között ezt írta (feltehetőleg a mostani politikai elitre célozva) "Ma már mind hősök. Mit tettetek volna, ha nincs Stănculescu? Utálat, gyűlölet, undor. Elég volt. Nem lehet többé. Legyetek átkozottak!"

A Mediafax hírügynökség szerint a bukaresti törvényszéki orvostani intézet alkalmazottai meglepődve tapasztalták: az asszony halálának körülményeit rögzítő jegyzőkönyv iktatószáma 1989, keltezése december 22.-e.
Forrás: transindex.ro
A helyzet nem egyedi, hiszen a kommunista rendszert leváltott országokban előbb-utóbb általában felmerül a kérdés, amely szerint a régi rend képviselői mennyire férnek meg az államban. A román „rendszerváltásról” komolyan elmondható, hogy „második vonal előre fuss” alapon rendeződtek át a viszonyok, így válhatott államfővé Ion Iliescu is.

Pufajkás Horn

Magyarországon általában a radikális jobboldalon vitatják a rendszerváltás megtörténtét, különösen 1994-től kezdve, amikor Horn Gyula hatalomra került. A vele kapcsolatos problémát nem is elsősorban MSZMP-s múltja jelentette, hanem a karhatalmista erőkben való hajdani szolgálat, amelyben Horn Gyula „vágott, lőtt mint a bolond” (Ribánszky Róbert Kádár János volt személyi titkárának visszaemlékezése szerint).

A forradalom vérbe fojtásához Magyarországon sokan úgy viszonyulnak, hogy nem kell vele foglalkozni, régen volt. Másik verzió, amely a forradalmat magát kérdőjelezi meg, ellenforradalomról, nyilasokról álmodozva, mint Havas Szófia. Másik interpretáció, amely szerint „na de a másik oldal kommunistája jó kommunista?”.

Románok elöl

A románok ebben már előttünk járnak, hogy legalább ebben a kérdésben sikerült közös álláspontra jutni. El tudjuk képzelni, amint Horn Gyulát (és még sokakat) börtönbe zárnak gyilkosságért?

Romániában persze nem fenékig tejfel az élet és a demokrácia „őszintesége”, azonban a temesvári vérengzés két emblematikus figuráját véglegesen sikerült kivonni a forgalomból, míg nálunk az emblematikus figurák is szabadon járnak.

A kései büntetés (már) nem a meggyilkoltak hozzátartozóinak lelki megnyugvását szolgálja, illetve szolgálná. 2008-ban alighanem már csak keveseknek lenne gyógyír a régi sebekre, azonban nem vitathatjuk azt, hogy vannak, akik nem felejtenek.

Nincs helye Havas Szófiának?

Stănculescu és Chiţac bebörtönzése inkább egy jelzés a társadalom felé, amely szerint a forradalom valóban forradalom volt, annak leverői pedig gyilkosok.

Mindez azt jelenti, hogy (legalábbis a hivatalos kommunikációban) a temesvári forradalom alatti vérontás nem hőstett, hanem bűncselekmény. A poszkommunista Ion Iliescu, volt államfő szerint például Stănculescu elévülhetetlen érdemeket szerzett abban, hogy megszabadult Románia a diktátortól – ennyi elég is?

Kísértetiesen hasonlít az érvelés az itthonira: Horn Gyula elévülhetetlen érdemeket szerzett külügyminiszterként lebontotta a műszaki határzárat, s megnyitotta az utat Magyarország előtt Európa felé – mondják sokan a baloldalon.

Relativizálás

A kérdéssel kapcsolatban nem kerülhetjük ki a szélsőjobb- és szélsőbaloldali terror relativizálását, melyben a baloldal legalább annyira hibás, mint a jobboldal radikálisabb része: a baloldal szemmel láthatóan hajlamosabb szemet hunyni a kommunista bűnök felett, a jobboldal pedig nem érti, hogy akkor mire fel a nagy felháborodás, ha találnak valahol egy 80-90 éves nyilast.

„Nem szabad, hogy az eltelt idő vagy a terhelt életkora elvakítson bennünket, pusztán az a tény, hogy valaki idős, nem kisebbíti az elkövetett bűnt” – mondta Efraim Zuroff, a Simon Wiesenthal Központ igazgatója. Amennyiben ez így van, akkor annak vonatkoznia kell a kommunista bűnösökre is. Amennyiben pedig nincs így (mint Horn Gyula esetében), akkor pedig Magyarországnak nem kéne beleavatkoznia egy ausztrál állampolgár életébe bírósági idézésekkel és nemzetközi elfogató-paranccsal.

Ebben a helyzetben a legfontosabb, hogy jelöljünk ki egy utat magunknak, s ahhoz ragaszkodjunk. Talán a társadalom igazságérzete sem sérülne. Annyira.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását