2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Horvátország is csatlakozik

Remélhetően a jövő év elején Horvátország is tagja lesz a NATO-nak - mondta Josip Lucic vezérezredes, a horvát hadsereg vezérkari főnöke pénteken, a veszprémi légtérellenőrző ezrednél tett látogatását követő sajtótájékoztatón.
2008. november 14. péntek 16:58 - Hírextra
A horvát tábornok szerint a csatlakozás előtti felkészülésükhöz sok segítséget kaptak a Magyar Honvédség vezetésétől, illetve a mostani látogatás során különösen a csatlakozás utáni kezdeti tapasztalatokra voltak kíváncsiak. Megjegyezte: remélhetően tavasszal Albánia is NATO-tag lesz, s Bosznia-Hercegovina, Montenegró és Szerbia is már aktív részese a békefenntartó együttműködésnek.

Josip Lucic hangsúlyozta:"nagyon jó kapcsolatrendszert sikerült kialakítani a két ország és a két hadsereg között". Mint mondta: Horvátország és a horvát hadsereg céljai teljesen azonosak Magyarország céljaival, azzal a különbséggel, hogy a magyarok már elérték a fő stratégiai célokat, azaz a NATO-hoz és az Európai Unióhoz való tartozást.

A horvát vezérkari főnök köszönetét kifejezve emlékeztetett arra is, hogy a magyar Országgyűlés ratifikálta elsőként a Horvátország NATO-beli meghívásáról szóló döntést.

"Most nagyobb ütemben szeretnénk előre haladni, s ebben rendkívül nagy szerepe van a Magyarországtól és az itteni fegyveres erőktől kapott tanácsoknak, átadott tapasztalatoknak" - tette hozzá Josip Lucic, megjegyezve: ki kell emelnie például a horvát katonák kiképzéséhez nyújtott segítséget, vagy a békemissziók előkészítésére vonatkozó tapasztalatcseréket, illetve a missziós helyszínen való közös szolgálatot.

A horvát vezérkari főnök hangsúlyozta: tudják, hogy a magyar haderő jelentős reformon esett át a közelmúltban, s különösen a parancsnoksági rendszer átszervezése érdekelte most őket, ugyanis - mint mondta - az a véleményük, hogy ez a modell valóban modern formája a kis hadseregek vezetésének.

Benkő Tibor vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságának parancsnok-helyettese is azt hangsúlyozta, hogy kiemelt helyet foglal el kapcsolataikban a két ország fegyveres erőinek eredményes együttműködése, hiszen a magyar és horvát katonák is részt vesznek békemissziós feladatokban, Afganisztánban például együtt dolgoznak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását