2024. április 27. - Zita

Filmeket tiltottak be

Két hónapra felfüggesztették egy emigránsokról szóló film forgalmazását a nyugat-indiai Mahárástra állam hatóságai, mert attól tartottak, hogy az újabb összecsapásokat gerjeszthet a helyi lakosság szélsőségesei és a bevándorlók között.
2008. november 14. péntek 13:12 - Hírextra
Mahárástra fővárosában, Mumbaiban októberben súlyos bevándorlóellenes demonstrációkra és összecsapásokra került sor. A támadás az ország legszegényebb régióiból, Uttar Prades és Bihar államból munka reményében érkezett emigránsok ellen irányult. A mumbai rendőrség őrizetbe vette egy helyi jobboldali párt vezetőjét, ám a letartóztatás Mahárástra-szerte tiltakozást váltott ki, ami viszont Biharban okozott elégedetlenséget és vezetett egy halálos áldozattal járó véres összetűzésekhez.

Ebbe a forrongó hangulatba csöppent bele a Desdrohi (Áruló) című, alacsony költségvetésből készült film péntekre tervezett megjelentetése, amely a mumbaiak és a bevándorlók közötti, nem ritkán erőszakig fajuló szembenállásról szól.

Mumbai 17 milliós lakosságának felét teszik ki a helyi maráthik, akiknek szintén súlyos munkanélküliséggel kell megküzdeniük, miközben a jobb életet keresve egyre többen érkeznek a metropolisba.

A film promóciós anyaga felkeltette a rendőrség aggodalmát, ezért a múlt héten külön vetítésen megtekintették, és ezt követően határozták el, hogy hatvan napra betiltják a mozi bemutatását. "Az állam egyetértett a véleményünkkel" - mondta a mumbai rendőrség szóvivője.

A film producere, és egyik főszereplője, Kamaal Khan kijelentette, hogy bíróságon keres elégtételt, és mindent megtesz, hogy megszerezze a bemutatási engedélyt filmjének, amelynek egyes párbeszédeiből az országos cenzortestület - Khan tiltakozása ellenére - korábban kivágatta a helyi lakosságra célzó maráthi szót.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását