2024. május 4. - Mónika, Flórián

Vége az éhségsztrájknak

Befejezték az egyhetes éhségsztrájkot a mianmari (burmai) foglyok, akik orvosi ellátást követeltek egy társuknak, aki súlyosan megsérült letartóztatása közben - tudta meg az AFP francia hírügynökség pénteken. A tüntetőnek eltört a lába, amikor a hatóság e
2007. szeptember 7. péntek 10:48 - Hírextra
Je Thein Naingot csütörtök éjjel engedték el, hogy kórházba szállíthassák. A sérült tüntetőt augusztus 28-án tartóztatták le a ranguni egyetem előtt, ahol civil ruhás rendőrök és a katonai diktatúrát támogató milicisták tíz perc után feloszlatták a tiltakozó csoportot. Az Amnesty International szerint idén augusztus 19-e óta több, mint 150 embert tartóztattak le Mianmarban. Akkor az üzemanyag-árak drasztikus emelése miatt kezdődtek tüntetések.

A tiltakozások az egész országban terjednek; csütörtökön buddhista szerzetesek 20 helyi tisztviselőt ejtettek túszul. Pár órával később elengedték a foglyokat, majd egy elektronikai szaküzletet rohantak le Pakokku városában - adta hírül az AFP pénteken. A Ranguntól 500 kilométerre északra fekvő városban szerdán 300 szerzetes tüntetését verte szét a katonaság. A megtámadott üzlet tulajdonosa egy helyi katonai vezető, aki a szerdai tüntetés szétverését vezette.

Az állami kézben lévő média szerint a szerzetesek az 1988-ashoz hasonló felkelésre buzdítják a mianmariakat. Akkor a katonák tüzet nyitottak a tüntetőkre, és több száz embert megöltek.

A katonai diktatúra 45 éve van hatalmon az elszegényedett országban. Az 1990-es demokratikus választások eredményét nem ismerték el, és a legkisebb ellenállást is szigorúan elfojtják.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását