2024. április 19. - Emma

Kiss Péter aggódik

Veszélybe kerülhet az erdélyi magyarok európai parlamenti képviselete, ha egyes magyarországi politikai erők megosztó tevékenysége tovább folytatódik - mondta Kiss Péter kancelláriaminiszter Markó Bélával, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) eln
2007. november 5. hétfő 21:07 - Hírextra
Minden magyarországi pártnak érdeke kell, hogy legyen, hogy a romániai magyarok közvetlenül is képviseltessék magukat az Európai Unió parlamentjében, a független jelöltek pedig csak arra jók, hogy az RMDSZ-től elvegyék a szavazatokat a november 25-i uniós parlamenti választásokon - vélekedett a sajtótájékoztatón Markó Béla. A legnagyobb romániai magyar szervezet vezetője arra kérte a magyarországi pártokat, hogy fogadják el azokat a képviselő-jelölteket, akiket az erdélyi magyarok saját szándékukból indítanak.

(Tőkés László, a Királyhágó-melléki Református Egyházkerület püspöke független jelöltként indul az európai parlamenti választáson; Orbán Viktor, a Fidesz elnöke október végén részt vett kampányának nyitórendezvényén.)

A kancelláriaminiszter és az RMDSZ elnöke a november 14-én esedékes nagyszebeni magyar-román kormánytalálkozó tennivalóiról is tanácskozott, amelynek napirendi pontjai között szerepel majd a közös infrastruktúra-fejlesztés, ami a határforgalmat segítené - közölte Kiss Péter. Elmondása szerint az RMDSZ vezetőivel a magyar kormány néhány tagja a kormánytalálkozó előtt külön tanácskozik majd.

Markó Béla kiemelte: fontos, hogy Erdélyben rendezik az eszmecserét, így az ottani magyarok szempontjai is jobban érvényesülhetnek. Felhívta a figyelmet, hogy a két állam kölcsönösen támogatja egymás iskoláit. Ezt a támogatást - az ösztöndíjas kapcsolatokkal együtt - még intenzívebbé kell tenni - tette hozzá. A politikus fontos fejlesztendő területként említette a műemlékvédelmet és hangsúlyozta, hogy a hadisírokról szóló kormányközi megállapodást mihamarabb alá kell írni.
Forrás: mti
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását