2024. április 27. - Zita

Készül az ESTA magyar fordítása

Legkésőbb januárig elkészül az amerikai utasnyilvántartási rendszer, az ESTA magyar fordítása, az Egyesült Államokba vízummentesen utazó magyarok a nagykövetségtől kérhetnek segítséget - mondta Thomas M. Ramsey amerikai főkonzul csütörtökön a nagykövetség
2008. november 13. csütörtök 18:45 - Hírextra
Az ESTA oldalán a magyar nyelvű fordítás legkésőbb január elején elérhető lesz. Addig is a magyar utazók a követség weboldalán található fordítást használhatják - válaszolta egy állampolgári kérdésre Thomas M. Ramsey.

A magyar állampolgárok november 17-től utazhatnak vízummentesen az Egyesült Államokba. Az utazás előtt azonban regisztrálniuk kell magukat az utasnyilvántartó rendszer internetes oldalán.
Az ESTA kizárólag a légi és a vízi belépésre vonatkozik. Így ha valaki például Kanadában lép először az amerikai kontinensre, és onnan szeretne átmenni néhány napra az Egyesült Államokba, nem kell ESTA-engedély, csak akkor, ha nem tér vissza Kanadába, hanem például New Yorkban száll repülőre és utazik vissza Magyarországra.

A szárazföldi belépés hosszadalmasabb lesz, mint vízummal vagy ESTA-val, a bevándorlási tisztségviselő alaposabban meg fogja vizsgálni a belépési kérelmét - mondta a főkonzul. Az ESTA-engedély két évig lesz érvényes, ez idő alatt lehet felhasználni, akár több alkalommal is. Az engedély lejárta után új engedélyt kell kérni.

Ha valakinek a kérelmét a rendszer visszautasítja, akkor a nagykövetséghez fordulhat vízumért. Az azonban nem zárja ki az ESTA-engedély megszerzését, ha valakinek korábban elutasították a vízumkérelmét - mondta a főkonzul. Hozzátette: ha valakinek már most is van érvényes vízuma, akkor nem kell az ESTA-n regisztrálni magát, a szokásos módon utazhat vízumával.

A nagykövetség azt javasolja, hogy azok az utazók, akik korábban le voltak tartóztatva valamilyen bűncselekmény miatt, az ESTA-rendszer használata helyett inkább igényeljenek vízumot. A főkonzul ehhez kapcsolódóan példaként említette, hogy ha valakit egyszer gyorshajtásért büntettek meg, az nem számít, de ha el is ütött valakit, amikor gyorsan hajtott, akkor már szükséges beadni a vízumkérelmet.

Az amerikai nagykövetség csütörtöki internetes fóruma minden eddiginél népszerűbb volt: két óra alatt több mint száz kérdésre adott választ a főkonzul.

Az amerikai belbiztonsági miniszter október végén jelentette be, hogy hét ország - köztük Magyarország - állampolgárai november 17-től vízummentesen utazhatnak az Egyesült Államokba. Magyarországon kívül Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia és Szlovákia, valamint Dél-Korea csatlakozhat az amerikai vízummentességi programhoz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását